Utilizatorii fostului sistem de operare Windows XP al Microsoft vor fi nevoiți începând de marți să se apere singuri împotriva atacurilor cibernetice, relatează AFP.
La 8 aprilie, gigantul american de software va suspenda suportul tehnic și update-urile de securitate pentru calculatoarele care funcționează în continuare cu XP, pentru a se consacra versiunilor mai recente de Windows.
Microsoft va înceta să acopere vulnerabilitățile fostului său sistem de operare pe care hackerii le-ar putea exploata pentru a pătrunde în calculatoarele utilizatorilor.
În ciuda eforturilor Microsoft de a nu mai promova fostul său sistem de operare vechi de 13 ani, XP continuă să fie folosit de 20-30% din calculatoarele care funcționează cu Windows în întreaga lume, potrivit estimările din sector.
Pirații informatici vor putea lansa de marți atacuri cibernetice în contextul în care Microsoft nu va mai acționa pentru a le bloca.
„Vorbim de milioane de sisteme informatice care vor înceta să mai primească obișnuitele update-uri de securitate”, subliniază Christopher Pogue, director al Trustwave, o firmă cu sediul în SUA care ajută companiile să lupte împotriva criminalității cibernetice. „Aceasta stârnește, evident, un sentiment de panică din cauza noilor vulnerabilități pe care le va provoca această situație”, completează Pogue.
Microsoft a lansat mai multe generații de Windows de la apariția versiunii XP în 2001. Cel mai mai recent este sistemul Windows 8, adaptat dispozitivelor touchscreen și serviciilor de cloud.
Dată fiind evoluția rapidă a sistemelor informatice și durata scurtă de viață a dispozitivelor, noile calculatoare cumpărate de consumatori funcționează probabil toate cu versiuni mai recente de Windows.
Însă rămân îngrijorări pentru companiile mici care au păstrat XP deoarece sunt obișnuite cu acest sistem de operare ce funcționează așa cum își doresc. În această situație se află firme care au nevoi informatice relativ puțin sofisticate, piețele emergente și școlile, unde mijloacele rămân limitate.
Numeroase dispozitive automate de bilete ar putea funcționa încă folosind sistemul Windows XP și, din această cauză, începând de marți vor fi mai vulnerabile la atacuri informatice, în special aparatele independente care pot fi găsite în magazinele mici sau în baruri și care nu aparțin de nicio bancă, afirmă Michael Silver, expert în cadrul Gartner.
În acest context, anticipează Rob Enderle din partea Grupului Enderle din Silicon Valley, unele companii sau persoane private ar putea fi tentate să vadă ce au de oferit concurenții companiei Microsoft, cum ar fi Apple sau Google.
„Riscul pentru Microsoft este ca utilizatorii să migreze spre alții”, spune el, adăugând că gigantul american „nu ar fi trebuit să lase ca lucrurile să meargă atât de departe”.
Estimările la nivel mondial privind numărul de calculatoare care funcționează în continuare cu XP ar putea fi distorsionate de piața chineză, unde se găsește un număr mare de versiuni piratate ale sistemului de operare al Microsoft, precizează Graham Cluley, expert în securitate informatică pentru site-ul welivesecurity.com.
Însă, în contextul în care sistemele Windows sunt folosite de peste 90% din calculatoarele din întreaga lume, chiar și un procent mic dintre ele care ar funcționa în continuare cu XP s-ar putea traduce în cifre enorme.
Din cauza acestor calculatoare, internetul va deveni mai riscant pentru întreaga lume, în contextul în care pirații informatici vor fi capabili să lanseze atacuri cibernetice de pe dispozitive virusate, mai afirmă Graham.
C.A.