8.5 C
București
joi, 19 decembrie 2024 - 12:43
No menu items!

USR se dezbină. Stelian Ion denunță alianța și reclamă șantajul PLUS

spot_img

Stelian Ion, unul dintre cei mai importanți lideri ai USR, a fost blocat pe grupul intern de comunicare pentru că l-a criticat pe Vlad Voiculescu, pe care PLUS l-a propus pentru a candida la funcția de primar la Bucureștiului. Ulterior, Stelian Ion, alături de Tudor Benga și Mihai Goțiu au răbufnit la adresa șefului lor, Dan Barna, și dezvăluie ce se întâmplă, de fapt, în interiorul USR. STIRIPESURSE.RO a intrat în posesia mesajelor celor 3 către colegii lor.

Stelian Ion consideră că în USR nu sunt mulți oameni cu caracter, dându-l ca exemplu pe Dan Barna, într-o scrisoare deschisă.

Dragi colegi,

Mă leagă multe de USR-ul ăsta și mă cred în stare de multe pentru el, pentru că sunt convins că acest partid este salvarea României. Cu o condiție însă: spiritul lui să rămână viu. România are nevoie de profesioniști, dar are, în egală măsură, nevoie ca de aer de oameni cu caracter.

Am văzut sâmbătă, în comitetul politic, mulți oameni cu caracter.

Am fost puși în fața unor alegeri pe care nici nu știam, în acea dimineață, că le avem de făcut. De fapt, nici nu au fost alegeri prea complicate, alianța electorală a trecut cu o majoritate covârșitoare, noi am dezbătut doar condițiile partenerilor noștri: susținerea candidaturii lui Dan și condiționarea colaborării de validarea alienței politice. Așa că m-am întrebat și vă întreb: cine se joacă cu salvarea României?

Surprinzător pentru mine, câțiva colegi s-au transformat în avocații PLUS stârnind revolta unei majorități din Comitetul Politic. De multe ori prezumând, chiar dincolo de rezonabil, ce și-ar dori PLUS. ”Nu cred că PLUS ar accepta așa ceva”, ”am discutat în negocieri și au refuzat” etc.

Ni s-a cerut, tot timpul, nu să fim USR, ci să ne punem în locul PLUS.

Grupul din jurul lui Dan Barna a socotit că CP va fi o simplă formalitate și de aceea s-au grăbit să anunțe startul campaniei pe 4, fără să știe dacă alianta politică va fi sau nu acceptată. S-au înșelat și au oferit colegilor de la PLUS o monedă de șantaj pe care aceștia nu au ezitat să o folosească. Au făcut-o, dezamăgitor pentru mine, atât Dacian Cioloș cât și Vlad Voiculescu. Au declarat public, în timp ce eram în plină ședință, că noi, cei din USR ne ținem de interese mărunte, de ”târguieli” pe funcții, de ”puțoieli”.

Democrația nu e o puțoială. Sper să înțeleagă în final și partenerii noștri că democrația internă nu e un moft și că șantajul ăsta de 2 lei nu le face cinste.

Au mizat pe faptul că suntem oameni care-și respectă promisiunea de a merge până la capăt în această Alianță, dar au subestimat voința noastră de a apăra interesele USR, spiritul lui, dar mai ales determinarea noastre de a fi altfel. Cum este USR așa va fi și România și de fapt asta a fost miza Comitetului Politic. Să nu ne încălcăm propriile reguli, să nu facem compromisuri inacceptabile, să nu înghițim broaște râioase pentru o funcție, oricare ar fi aceea…

Când Dan și grupul lui și-au dat seama că nu vom închide ochii la texte inacceptabile, care transformau democrația internă în cenușă, au cedat și au acceptat câteva dintre amendamentele noastre, de substanță, ceea ce nu e puțin lucru.

Oricum, Dacian e de felicitat!  A obținut imposibilul: o alianță in care are putere de decizie egală cu USR în condițiile în care noi deținem un aport de ”capital politic” de 20%, iar PLUS-ul doar 6%. Pentru mine e uluitor și e foarte clar că, fără ajutorul unor colegi ai noștri, cei mai importanți, foști colegi din guvernul Ciolos, acest lucru nu era cu putință.

Revenind la Alianța Politică. Să nu omiteți nicio clipă că ea abia a trecut de CP cu doar șase voturi diferență, iar o mare parte din USR nu a dorit-o, nici măcar în forma cu amendamentele admise de CP.

Și în ciuda acestui fapt, tot au suprascris peste textul adoptat de noi.

Ni se spune că ne împiedicăm de o virgulă. O virgulă poate schimba sensul unei fraze și știm că diavolul se ascunde în astfel de detalii.

Dar chiar dacă nu ar fi așa, potrivit statutului, orice virgulă s-ar fi modificat, ea trebuia trecută, din nou, prin filtrul CP-ului. Nu uitați, așa cum suntem în interior, așa va fi România. Dacă azi se încalcă o regulă, mâine, cine știe?…

Modificările apărute în textul votat de noi în CP mi se par inacceptabile ca procedură – eludarea Comitetului Politic și asumarea modificărilor, pe persoană fizică, de însuși președintele USR – dar și pe fond- nu toate modificările făcute din pix sunt corecturi de diacritice, așezarea corectă a unor virgule sau înlocuirea inocentă cu niște sinonime.

Câteva exemple:

În varianta votată de CP era  stabilită, ca o condiție pentru însăși existența Alianței, ca toți membrii din conducerile locale, județene sau naționale ale USR și PLUS să îndeplinească condițiile de integritate ale ambelor partide. Această condiție, după modificările din pix, nu mai este o condiție esențială pentru însăși existența Alianței, ci s-a transformat intr-o condiție necesară doar pentru desemnarea candidaților (art. 6.1).

O condiție de integritate pentru a fi desemnat candidat din partea alianței era aceea ca respectivul membru să nu fi semnat un angajament cu Securitatea. (art. 6.3) Colegii de la PLUS au ținut morțiș ca aceasta condiție să nu îi vizeze pe cei care semnaseră angajamentul când erau minori. La prima vedere nu e un capăt de lume. În realitate însă, avem o mare problemă, mai ales că unii ne acuză, și pe noi dar și pe cei de la PLUS, că suntem partidul securiștilor. Întrebarea mea acum este: suntem? Am impresia că cei de la PLUS au un interes aici, ceea ce mă nemulțumește profund. Pe cine protejează? Nu vedeți aici o problemă? Cel care a semnat angajament cu securitatea când era minor și a continuat colaborarea când a devenit major e ok pentru a fi desemnat candidat din partea USR PLUS?

Am stabilit niște domenii prioritare pentru Alianță. A fost schimbată ordinea și au fost introduse noi domenii. Chiar dacă suntem de acord cu acestea, eu unul sunt de acord cu unele, potrivit statutului acestea trebuiau supuse aprobării CP. Nu că aș avea ceva împotrivă ca politica externă și de securitate să fie o prioritate, dar noi, USR, nu am considerat că este. A apărut și reforma constituțională în privința căreia eu, Silviu Dehelean, George Dircă, Vlad Gheorghe am cerut conducerii cu mult timp în urmă să abordăm frontal, fără succes. Noroc cu colegii de la PLUS care au reușit să-l convingă pe Dan… Eu am cerut ca justiția să fie introdusă printre priorități, dar nu înaintea Educației, care era prima în listă. Chestiunea asta are rol de mesaj politic.

Toate aceste modificări aveau nevoie de o validare din partea Comitetului Politic, nu puteau fi trecute din pix. Adunarea și îngemănarea voințelor celor 2 partide trebuia facută de comisia de negociere, ÎNAINTE de votul în CP,  nu de președinte, sau de consilieri DUPĂ vot. E ca și cum după votarea unei legi în Parlament, cei de la M Of modifică textul cu pixul după, ce acesta a fost votat. CP-ul nu a mandatat pe nimeni pentru niciun fel de modificări ulterioare, faptul că au fost făcute, ne vulnerabilizează juridic.

Și până la urmă, cine stabilește că este vorba despre modificări de esență sau simple corecturi ori îmbunătățiri ale textului? Președinții, câțiva juriști, sfatul oamenilor buni și bătrâni care ei și doar ei știu care sunt adevărul și calea pentru USR?

În condițiile în care AP a trecut la limită, în care există o mare nemulțumire în partid referitoare la încheierea acestei alianțe în această formă, orice modificare față de textul rezultat din CP reprezintă o sfidare și o insultă a inteligenței membrilor USR pentru care statutul, Constituția noastră, nu e o piedică, ci un sprijin de preț.

Ideea că cei care acum ne ”puțoim” și ținem la respecatea statutului îi vrem răul lui Dan, că vrem răul României, că nu avem alt interes decât în a-i pune piedici lui Dan pentru a ajunge președinte, este iarăși jignitoare. Noi suntem cei pe care Dan se va baza în alegerile prezidențiale! Sau credeți că vor trage mai tare cei de la PLUS?

Ideea că noi vrem schimbarea României și că nu contează prin ce mijloace o realizăm e falsă. Tocmai aceste ”mijloace” incorecte, nerespectarea continuă a legilor, a celor mai elementare reguli ne-a adus în situația în care ne găsim. Atâția alții înaintea noastră au avut discursuri, poate mai bune decât ale noastre, și au exprimat intenții cel puțin tot atât de generoase. Când între cuvinte și fapte există o prăpastie, orice formă de credibilitate în fața oamenilor e pierdută.

Trageți singuri concluziile, reflectați, sancționați derapajele, îndoiți-vă de ceea ce vi se spune. Nu asta le cerem oamenilor? Dacă în interior orice fel de critică este văzută ca un sabotaj, ce vom face când vom fi la putere? Gândiți-vă dacă nu cumva cel mai bun prieten este cel care vă atrage atenția că ați greșit, nu acela care vă laudă, încurajându-vă să persitați în greșeală.

Vă rog nu fiți aceia care merg cu valul, se aliniază, fără să-și pună întrebări, aplaudă mărețele realizări, fără să privească în jur și la sine!

Să aveți spor în toate și înțelepciune.

Valeriu Motoc