6.8 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024 - 12:21
No menu items!

USR: Guvernul întârzie în 2023 investiţii esenţiale din PNRR pentru problemele reale ale românilor: prevenirea cancerului, digitalizare, combaterea abandonului şcolar, autobuze pentru elevi

spot_img

Investiții importante prin PNRR sunt întârziate de Guvern, susțin reprezentanții USR. Printre cele mai importante investiții care ar fi trebuit demarate se numără digitalizarea unor instituţii de sănătate publică, dotarea unor unităţi medicale pentru screeningul de cancer mamar şi cancer de col uterin, dar şi a unor şcoli.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, duminică, de reprezentanţii USR, la mijlocul lui 2023, Guvernul a ratat termenul de finalizare – Trimestrul 1 şi Trimestrul 2 – pentru 30 de jaloane din cele 49 pe care le avea de îndeplinit anul acesta. Din Trimestrul 1, termen sfârşitul lunii martie, au fost îndeplinite până acum doar trei jaloane din 13. La finalul lunii martie nu era îndeplinit niciunul.

”Dincolo de reforme majore, precum noua Lege a Pensiilor şi noua Lege a Salarizării, modificarea Codului Fiscal şi noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor, care au fost cele mai vizibile subiecte legate de PNRR în spaţiul public în ultimele luni, Guvernul PSD-PNL ratează o serie de alte reforme şi investiţii pentru care administraţia nu are motive reale pentru întârzieri. Sunt, în general, investiţii pe care orice Guvern responsabil s-ar fi grăbit să le facă”, susţine USR.

De exemplu, mai arată reprezentanții partidului de opoziție, cel puţin 60 de instituţii de sănătate publică (direcţiile de sănătate publică, institutele de sănătate publică, Agenţia Naţională a Medicamentului, Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management şi Ministerul Sănătăţii) ar fi trebuit să fie digitalizate, în urma unor contracte semnate de Ministerul Sănătăţii. De asemenea, acelaşi minister ar fi trebuit să achiziţioneze şi să doteze cu aparatură 10 unităţi medicale pentru screeningul de cancer mamar şi cancer de col uterin. Caravanele medicale ar fi urmat să fie folosite în zone cu acces limitat la servicii medicale specializate. Mai mult, 3.000 de cabinete ale medicilor de familie ar fi trebuit să semneze contractele pentru a fi dotate sau renovate.

Conform USR, 1.000 de şcoli ar fi trebuit să semneze contractele pentru a primi granturi pentru combaterea abandonului şcolar, iar 3.200 de microbuze electrice ar fi trebuit achiziţionate pentru a fi folosite la transportul elevilor din localităţile izolate, în special în zonele rurale, se arată în ultimul raport de monitorizare a implementării PNRR realizat de MonitorPNRR.ro.
 
M. Nedelcu