A condiţiona deschiderea scolilor în format fizic doar de gradul de vaccinare a profesorilor din şcoală riscă fie să închidă şcolile mici, fie să le transforme în focare de transmitere comunitară, a susținut, vineri, senatorul Ștefan Pălărie, președinte al Comisiei de muncă și Senat și membru al Comisiei pentru Învățământ. În opinia acestuia, vaccinarea peste noapte a celor aproximativ 50.000 de profesori încă nevaccinaţi la nivel national nu rezolvă mai nimic, iar pragul de 60% de profesori vaccinaţi este greu de atins, mai ales în şcolile cu un număr redus de cadre didactice.
Ştefan Pălărie susţine că premisele pe care îşi bazează ministrul educaţiei decizia de a deschide şcolile în format fizic sunt cel puţin îndoielnice. De asemenea, el spune şi că nicio altă ţară europeană nu a luat în considerare gradul de vaccinare al profesorilor drept criteriu de redeschidere a şcolilor în format fizic.
„Avem PANDEMIE «MADE IN ROMANIA», cu cifre halucinante – număr de îmbolnăviri grave şi număr de decese. Avem OMS prezent aici ca sa înţeleagă cum de am ajuns aici şi mai ales ce trebuie făcut. Ministrul Cîmpeanu rezolvă problema tot MADE IN ROMANIA, cu o reţetă inconştientă proprie, care leagă deschiderea şcolilor cu prezenţă fizică de un indicator care nu numai că nu a fost utilizat în nici o alta ţară în combaterea pandemiei, dar nici nu este identificat ca fiind un factor major de impact asupra îmbolnăvirilor”, spune parlamentarul USR într-un comunicat de presă.
Pălărie arată că nici vaccinarea peste noapte a celor aproximativ 50.000 de profesori încă nevaccinaţi la nivel national nu rezolvă mai nimic, iar pragul de 60% de profesori vaccinaţi este greu de atins, mai ales în şcolile cu un număr redus de cadre didactice.
Astfel, senatorul USR este de părere că deschiderea şcolilor în format fizic ar fi trebuit condiţionată de rata de vaccinare a unității administrativ – teritoriale.
Senatorul USR acuză politizarea campaniei de vaccinare şi a deciziilor privind formatul de desfăşurare e procesului educativ, cu rezultate nefaste atât pentru elevi, dar şi pentru eforturile medicilor de a combate pandemia.
„Redeschiderea fizică a şcolilor când încă dai oxigen în parcări de spitale nu poate fi acceptată decât parţial, condiţionată de niveluri de incidenţă, şi cu masuri de închidere a altor surse de transmitere comunitară”, conchide Ştefan Pălărie.
Raluca Dan