USR a depus vineri solicitare oficială pentru revocarea din funcție, de către Parlament, a actualei conduceri a ASF, care „a privit pasivă cum milioane de români au fost păgubiți de companiile de asigurări”. În schimb, PSD propune intrarea unui nou asigurator pe piață, susținut financiar de stat, dar și plafonarea prețului RCA, la nivelul dinainte de creștere.
„Ce se întâmplă cu Euroins este o nouă țeapă pe piața de asigurări, o țeapă la care ASF este complice. Am avut City Insurance în 2022, astăzi este Euroins. Să fie limpede: ASF a lăsat Euroins să vândă hârtii A4 pe post de RCA. ASF a fost complice la o gaură, cum spune chiar Autoritatea într-un comunicat astăzi, de 1,75 de miliarde lei, sub cerința de capital minim absolută. ASF trebuia să supravegheze și i-au lăsat în continuare pe cei de la Euroins să vândă RCA, asigurări care acum nu mai au nicio acoperire. Prin urmare, am depus astăzi la Parlament cerere de revocare a conducerii ASF, atât a președintelui, cât și a Consiliului, iar luni îl aștept pe Marcel Ciolacu să voteze această revocare și să numim, în sfârșit, după 10 ani, profesioniști în conducerea ASF. Pentru că, altfel, ajungem să plătim miliarde și miliarde de lei de la buget. S-au plătit până acum pentru City Insurance 650 de milioane de lei și suntem abia la jumătate cu despăgubirile, pentru a acoperi incompetența sau chiar complicitatea. Aici este treaba procurorilor să vadă ce s-a întâmplat la ASF, cu țeparii piețe de asigurări”, declară Cătălin Drulă, președintele USR.
El amintește de declarația lui Marcel Ciolacu privind „un eventual faliment” în piața RCA.
„Dovada că Marcel Ciolacu știa de mai multă vreme de situația Euroins o reprezintă declarațiile sale de săptămânile trecute. PSD și PNL au obligația să explice românilor de ce au înțesat conducerea ASF cu oameni de partid, cu rude, soți și soții, oameni care au lăsat să se întâmple dezastre pe piața de asigurări, astfel că românii au ajuns să plătească de două-trei ori mai mult pentru o poliță RCA. (…) Conducerea ASF trebuie revocată din funcție, așa cum s-a întâmplat și în 2017, când un alt șef al Autorității dispus mai mult să asculte comenzile politice decât să se preocupe de problemele din piață, a fost revocat din funcție pentru modul dezastruos în care ASF a gestionat criza de pe piața RCA din 2016. Atunci, în mai 2017, în baza raportului Comisiilor economice și de buget ale celor două Camere, plenul reunit l-a revocat pe Mișu Negrițoiu din funcția de președinte al ASF ca urmare a neîndeplinirii de către acesta a obligațiilor legale pe care le avea în exercitarea mandatului”, potrivit unui comunicat USR.
Soluțiile PSD: Un nou asigurator susținut de stat și plafonarea prețului RCA
Social-democrații propun intrarea „unui nou jucător pe piață”, susținut financiar de stat, prin CEC și EximBank, dar și plafonarea prețului RCA, la nivelul dinainte de creștere.
„PSD are soluții, pe care le vom propune întâi și întâi în cadrul coaliției, sperăm să avem acceptul partenerilor de la PNL și de la UDMR, odată ce dispare un jucător de pe piață, el trebuie înlocuit. Există posibilitatea ca statul român să susțină intrarea pe piață a unui nou jucător, a unui nou asigurator, care să aibă în spate finanțarea statului român și care să regleze cumva prețurile de pe piață. Vedem în ceea ce privește anul trecut au crescut de exemplu polițele RCA și anul trecut și s-a triplat aproape profitul pe care l-au avut asiguratorii, deși ei se plâng că prețul polițelor RCA este mult prea mic și nu le acoperă cheltuielile”, a declarat la RFI vicepreședintele PSD, Gabriel Zetea.
El afirmă că există o discrepanță foarte mare între ce susțin asigurătorii și rezultatele financiare ale acestor agenți economici.
„Eu, personal, nu înțeleg și nici PSD-ul nu are cum să înțeleagă de ce ASF a venit întâi și-ntâi în această lună cu creșterea polițelor RCA și abia apoi începem să discutăm despre plafonare. Nu, plafonarea trebuie făcută la prețurile dinainte și asta este a doua soluție pe care o avem, plafonăm prețurile RCA, pentru că în acest moment este evident că profiturile obținute de aceste companii sunt mult prea mari, în comparație cu posibilitatea de suportabilitate a populației. Deci intrarea unui nou jucător pe piață, susținut financiar de către statul român, de către băncile de stat, CEC, EximBank și apoi plafonarea prețului RCA, dar la nivelul dinainte de creștere”, a precizat Zetea.
ASF a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea FGA ca administrator interimar al societății.
Adina Silav