Mai multe primării din țară au luat decizia de a întrerupe iluminatul public între 12 noaptea și 5 dimineața pentru a face economie. Conform declarațiilor edililor, primăriile nu își pot mai pot asigura funcționarea și solicită, de urgență, o rectificare bugetară pentru a suplimenta fondurile pentru administrațiile locale.
Edilii se plâng, anual, în lunile iunie – iulie că au rămas fără bani. Primarii spun că situația este mai gravă în acest an din cauza majorările substanțiale pentru gaz, energie și combustibil, dar și a prețurilor la materialele de construcție.
„Comunele nu mai au bani nici pentru funcționare. În secțiunea de dezvoltare, nu avem bani din cauza creșterii prețurilor la materialele de construcție. Chiar dacă mărim prețurile pentru proiecte, mărim pe hârtie, nu avem resursa financiară, nu poți continua lucrarea”, a descris situația Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România și primar independent în comuna Vulcana Băi, județul Dâmbovița.
Sute de comune din România, potrivit lui Drăghici, au decis să stingă lumina între 12 noaptea și 5 dimineața pentru a face economie. Iluminatul public este oprit în acest interval, deoarece primăriile nu-și mai permit costurile.
„Eu nu am 30.000 de lei să dau la școală, cheltuielile cu gazele pentru școală sunt neplătite din luna martie. Nu am ce să fac, sunt într-o situație de criză. Nu sunt singurul în această situație, există sute de cazuri la nivel național. Directoarea îmi face demersuri să plătesc, că eu sunt cel care dă banii. Și eu nu am bani în cont”, dezvăluie primarul Drăghici.
Premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, se vor întâlni, luni, cu toate asociațiile locale din România: Uniunea Națională a Consiliilor Județene, Asociația Municipiilor, Asociația Orașelor și cea a Comunelor. Tema discuției e legată de noul Cod Fiscal, dar aleșii locali vor să ridice o altă problemă spinoasă: banii de la rectificare. Multe primării funcționează deja pe avarie.
D.Constantin