4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:18
No menu items!

USL nu vrea să calce pe BEC: ce „cadouri” pot fi oferite alegătorilor?

spot_img

USL a solicitat Biroului Electoral Central să clarifice care sunt „bunurile cu valoare simbolică” ce pot fi oferite alegătorilor fără a se considera că reprezintă mită electorală. Potrivit USL, o astfel de clarificare este absolut obligatorie pentru a evita ca în spatele unui articol de lege general să se ascundă încercări de fraudă electorală. Totuşi, legea alegerilor parlamentare face clar o separaţie între bunurile considerate mită electorală şi cele care pot fi folosite pentru susţinerea unei campanii electorale.

USL arată, în solicitarea adresată BEC, că Legea 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali nu defineşte „în mod explicit” care sunt „bunurile cu valoare simbolică” ce nu intră în categoria celor care sunt considerate mită electorală. „Având în vedere faptul că bunurile cu valoare simbolică nu sunt definite în cadrul normei juridice mai sus menţionate, considerăm că pentru buna desfăşurare a campaniei electorale este necesar ca Biroul Electoral Central să menţioneze, prin enumerare, lista concretă şi exclusivă a acelor bunuri care pot fi folosite de candidaţi şi/sau valoarea materială maximă pe care acestea o pot avea, fără să existe încălcări ale prevederilor legale”, se arată în solicitarea transmisă BEC.

Potrivit legii, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. De asemenea, potrivit prevederilor legale, nu intră în această categorie „bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele partidului respectiv”: afişe, pliante, calendare, fulare, eşarfe, şepci , brichete, cărţi poştale ilustrate, chibrituri, dar şi fotografii cu respectivii candidaţi sau insigne, ecusoane, baloane, fanioane, steguleţe. La aliniatul 4 al articolului 55 din legea invocată de USL, se precizezază că se pedepseşte cu închisoarea oferirea şi primirea de materiale electorale de propagandă cu valoare economică semnificativă, precum şi mărfurile alimentare şi nealimentare precum alimentele, băuturile alcoolice şi non alcoolice, dar şi ţigările. (Valeriu Moţoc)