Război politic pe ratingul televiziunilor și pe imagine astăzi la București. USL și ARD pun la bătaie tot arsenalul în lupta dintre lansarea de candidaţi versus congresul popularilor europenei invitați în Capitală.
80.000 de activiști și 452 de candidați PSD, PNL, UNPR și PC vor încerca să facă destulă gălăgie pe stadionul Naţional Arena pentru a estompa efectul personalităților Uniunii Europene aduse de PDL la București: Jose Manuel Barroso, Angela Merkel, Herman van Rompuy la care se adaugă prezența președintelui Traian Băsescu la o acţiune a unei alianțe politice.
Încercând să bată ARD, USL lansează candidații fără validarea celor ai PNL
80.000 de susţinători ai celor 452 de candidați. Totul pe stadionul Naţional Arena din Capitală într-un ton voit solemn dat şi de absenţa unui program artistic. Sunt cifrele prin care liderii USL vor o demonstrație de forță și o replică la Congresul popularilor europeni. În graba de a pune în umbră acțiunea ARD, conducerea USL își va lansa candidații, fără ca cei aparținând PNL să fie măcar validați în structurile de conducere ale acestui partid. PSD a reușit, la rândul său, să finalizeze acest proces în cadrul CNEx cu doar o zi înainte de festivitate. Cauzele nerespectării termenelor repetate, anunţate de liderii USL, sunt multiple. Ca și la alegerile locale, împărțirea candidaturilor între PNL și PSD nu a fost una fericită fiind nevoie de mai multe runde de negoeri pentru a armoniza cât de cât diferendele provocate de așteptările conducerii centrale față de pretențiile filialelor din teritoriu. Lucrurile au fost complicate și de alți doi mici actori politici: PC și UNPR.
Conservatorii au cerut și au primit 30 de candidaturi din cota PNL, iar progresiștii semnatari ai unui protocol de colaborare cu PSD au obținut o cifră similară de la Victor Ponta. Nervozitate și iritare au provocat în ambele partide și chestiunea includerii pe listele de candidaturi a celor 50 de traseiști politici racolați în ultimul an și cărora Ponta și Antonescu le datorează majoritatea din parlament. În bună parte, foști liberali și social-democrați fugiți la PDL, aceștia nu au fost primiți cu brațele deschise pe listele organizațiilor locale, aceeași rezistență fiind manifestată și față de o bună parte din parlamentarii UNPR care vor să mai prindă încă un mandat.
„Simple detalii tehnice” pentru „2012, anul victoriei”
Impunerea pe listele de candidaţi și găsirea unor colegii eligibile pentru apropiații co-președinților USL, dar și pentru unii outsideri achiziționați pe ultima sută de metri, precum patronul postului România TV, Sebastian Ghiță sau Gigi Becali, finanțatorul echipei Steaua au făcut ca festivitatea de lansare a candidaților USL să fie umbrită de nefinalizarea acestui proces. Liberalii urmează abia vineri să-și valideze candidații la parlamentare în cadrul Consiliului Executiv Național.
„Simple detalii tehnice”, încearcă să minimalizeze liderii USL importanța acestui eșec organizatoric. În schimb, ei mizează totul pe show-ul electoral de pe stadion. Pe ecranele imense amplasate pe stadion se va prezenta oferta electorală a Uniunii, iar „2012, anul victoriei” va fi sloganul USL sub care vor fi lansați candidaţii la alegerile parlamentare din 9 decembrie, în prezența celor 80.000 de personae, cifra dorită de conducerea USL pentru a marca demonstrația de forță politică. Pentru atingerea targetului dorit, conducerile partidelor care compun USL au impus propriilor filiale cote de participare. Filialele din jurul Bucureştiului s-au angajat în faţa conducerii centrale să aducă cât mai mulţi participanţi la eveniment, în jur de 2-3.000, în timp ce din ţară vor veni între 500 şi 1.000 de persoane din fiecare județ, atât de la PSD și PNL, cât și de al PC și UNPR (așteptați în număr mult mai mic – în jur de 50-100 de persoane per filială).
Valeriu Motoc
CITEȘTE ȘI Liderii PPE huiduiți în timp ce mâncau la Carul cu Bere