5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:21
No menu items!

USL și mineriadele

spot_img

Orice victorie este, pentru învingator, începutul sfârșitului. Pentru ca acest lucru să nu se adeverească, USL ar trebui să guverneze foarte bine, să-și calculeze foarte bine pașii, să-și definească foarte clar prioritățile și, nu în ultimul rând, ar trebui să reușească să stea uniți, măcar 4 ani. Începutul nu este deloc entuziasmant.

Cu toate asigurările date de liderii alianței, frământările din interior apar din ce în ce mai clar. Un conflict PSD – PNL la atribuirea responsabilităților în guvern, o atitudine diferită față de președinte, un protocol cu Băsescu pe care unii îl invocă și ceilalți îl reneagă, conflicte mocnite atât in interiorul PSD cât și in interiorul PNL, o asumare a guvernării din partea lui Ponta care te face să te întrebi dacă acesta mai este în alianță dar și o nerăbdare, abia ascunsă, a lui Antonescu de a ajunge președinte.

În spatele tuturor acestor conflicte se simte un iz de bătălie pentru putere și nu pentru că unii cred că ar putea guverna mai bine decât ceilalți, ci pentru că unii nu vor s-o împartă cu ceilalți.

Ne era tuturor destul de clar că guvernarea 2012 – 2016 nu va fi una ușoară, dar dacă USL nu înțelege că pe primul plan trebuie să treacă interesul oamenilor și nu cel al liderilor, eșecul este previzibil.

E nevoie de creștere economică, de locuri de muncă, de așezarea în mod corect a relațiilor din societate, de reconciliere socială, de salarii și pensii corecte, de o scară de valori corectă și de multe altele. Toate astea înseamnă un singur lucru : e nevoie de o BUNĂ GUVERNARE. O bună guvernare se poate realiza doar dacă toți cei aflați la putere gândesc și acționează în acest sens.

USL este depozitarul unei imense speranțe a populației, speranța că, în sfârșit, clasa politică va reuși să schimbe în bine viața oamenilor. Am mai trăit în ‘90 și în ‘96 ceva asemănător și nu s-a terminat deloc bine. Marea diferență este dată de alternative și de credibilitate. Dacă în 1996 și 2000 am avut alternative și am putut să-i credităm pe alții, de data asta așa ceva nu există, iar un eșec al guvernării USL este echivalent cu eșecul întregii clase politice. În aceste condiții s-ar putea ca unica alternativă să fie STRADA. Un scenariu îngrozitor. Mai rău decât cel al mineriadele.

Ioana Theodoru