Declarație puternică a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în chiar ziua în care la DIICOT a fost înregistrată o sesizare penală a Grupului de Comunicare Strategică împotriva unei televiziuni pentru o infracțiune cuprinsă în partea specială a Codului Penal: infracțiuni contra siguranței naționale.
Art. 404 – Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Procurorii DIICOT au început urmărirea penală in rem, pentru a putea face primele verificări cu privire la susținerea acuzației. La câteva ore distanță, reprezentanța Comisiei Europene la București a publicat pe pagina oficială a instituției o declarație extrem de puternică a președintelui von der Leyen, pe care o redăm în totalitate.
„Uniunea Europeană se întemeiază pe valori precum libertatea, democrația, statul de drept și respectarea drepturilor omului, care ne sunt comune tuturor. Trebuie să le susținem și să le apărăm, chiar și în aceste vremuri dificile.
În ultimele săptămâni, mai multe guverne din UE au luat măsuri de urgență pentru a face față crizei sanitare cauzate de răspândirea coronavirusului. Trăim vremuri extraordinare, iar guvernele trebuie, în principiu, să dispună de instrumentele necesare pentru a acționa rapid și eficient cu scopul de a proteja sănătatea publică a cetățenilor noștri.
Este extrem de important ca măsurile de urgență să nu fie în detrimentul principiilor și valorilor noastre fundamentale, prevăzute în tratate. Democrația nu poate funcționa în lipsa unor mijloace de informare în masă libere și independente. Garantarea libertății de exprimare și securitatea juridică sunt esențiale în aceste vremuri incerte. Nu a fost nicicând mai important ca jurnaliștii să fie în măsură să își desfășoare activitatea în mod liber și cu exactitate, astfel încât să combată dezinformarea și să le asigure cetățenilor noștri accesul la informații vitale.
Eventualele măsuri de urgență trebuie să se limiteze la ceea ce este necesar și strict proporțional, nu trebuie să dureze la nesfârșit. În plus, guvernele trebuie să se asigure că asemenea măsuri fac obiectul unor examinări periodice.
Comisia Europeană va monitoriza îndeaproape, într-un spirit de cooperare, aplicarea măsurilor de urgență în toate statele membre. Trebuie să colaborăm pentru a depăși această criză. Pe această cale, vom susține valorile noastre europene și drepturile omului. Acesta este modul nostru de a fi și acestea sunt principiile în care credem.”