6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:57
No menu items!

Ursula von der Leyen anunță o nouă lovitură pentru Putin. Recomandarea Comisiei Europene

spot_img

Comisia Europeană a propus miercuri confiscarea activelor rusești care au fost înghețate în spațiul comunitar pentru a pedepsi Rusia din cauza războiului declanșat împotriva Ucrainei și pentru a ajuta Kievul să își reconstruiască țara, relatează Reuters.

Oficiali din Uniunea Europeană, SUA și alte țări occidentale dezbat, de câteva luni, cu privire la modul în care pot fi confiscate legal activele rusești din străinătate, care au fost înghețate în urma sancțiunilor, indiferent că este vorba de bunuri financiare private sau ale statului rus.

Una dintre problemele principale este aceea că în statele membre ale UE confiscarea acestor tipuri de active este posibilă doar după pronunțarea unei condamnări penale.

O altă problemă ține de faptul că unele dintre activele cetățenilor ruși înscriși pe lista de sancțiuni sunt greu de confiscat sau chiar de blocat, deoarece sunt înregistrate pe numele membrilor familiilor lor sau a unor diferiți interpuși, tocmai pentru a eluda astfel de măsuri.

Am blocat 300 de miliarde de euro reprezentând rezerve ale Băncii Centrale Ruse și am înghețat 19 miliarde de euro din banii oligarhilor ruși„, a declarat miercuri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un comunicat. Ea a precizat că, pe termen scurt, UE și partenerii săi ar putea gestiona fondurile și ar putea să le investească. Câștigurile ar urma să ajungă în Ucraina pentru a compensa pagubele uriașe provocate de război.

Vom lucra la o înțelegere internațională, alături de partenerii noștri, pentru a face acest lucru posibil. Iar împreună vom putea găsi o cale legală„, a mai declarat von der Leyen. Președintele Comisiei Europene a anunțat de asemenea că UE va propune crearea unei instanțe specializate, cu susținerea ONU, pentru „a investiga și judeca agresiunea Rusiei.”

La rândul său, Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat încă de la începutul lunii mai că își dorește ca activele rusești supuse sancțiunilor să fie confiscate.

În replică, Rusia acuză faptul că înghețarea activelor băncii sale centrale și a rezervelor de aur aflate în străinătate reprezintă o ilegalitate și a comparat acest lucru cu un „furt”.
 
R. Dan