11 C
București
vineri, 20 decembrie 2024 - 13:19
No menu items!

Urmele virusului COVID descoperite în China încă din 2013

spot_img

O anchetă efectuată de publicația britanică The Times arată că cercetătorii chinezi ar fi descoperit urmele unui virus asemănător cu cel care provoacă Covid-19 încă din 2013.

Mostrele ar fi fost stocate în laboratorul din Wuhan, regiunea de unde a pornit pandemia. Dezvăluirea ne aduce cu un pas mai aproape de descoperirea originii noului coronavirus, pe seama căreia au existat lungi dezbateri, scrie antena3.ro.

Jurnaliștii britanici susțin că totul ar fi pornit în 2012, după ce șase mineri de la o mină din sud-vestul Chinei, infestată cu lilieci și șobolani, s-ar fi îmbolnăvit grav. Ei au manifestat febră, tuse și pneumonie, iar trei dintre ei au murit ulterior.  În urma analizelor de anticorpi, la patru dintre cei șase a fost semnalată prezența unui coronavirus. Ceilalți doi au încetat din viață înainte să fie testați.

Mostra respectivului coronavirus ar fi fost păstrată într-un mare laborator din Wuhan, orașul în care a izbucnit pandemia la finalul anului trecut.

Mai mult, la cel mai mare laborator de boli infecțioase din lume, Institutul de Virologie din Wuhan, ar fi fost derulate experimente de mare risc pentru a înțelege mecanismele prin care se declanșează o pandemie. Jurnaliștii britanici susțin că aici ar fi fost păstrate sute de mostre de coronavirus, recoltate din întreaga țară.

Un doctor renumit de la acest institut, Shi Zhengli, a susținut într-un articol publicat într-o prestigioasă revistă că o mostră provenită de la lilieci, deținută de laborator și pe care a apucat să o anlizeze, era identică în proporție de 96,2% cu genomul Covid-19.

Unul dintre colegii lui Shi Zhengli a susținut că proba respectivă ar proveni de la liliecii din mina cercetată în 2013.

De la începutul pandemiei, în lume s-au raportat peste 11 milioane de cazuri de infectare cu Covid-19 și peste 534.000 de decese.