Autorităţile din judeţul Gorj au finalizat evaluarea pagubelor produse de cutremurele din ultima perioadă, iar bilanţul dat publicităţii arată că ”din evaluările vizuale s-a constatat că s-au produs pagube la 121 de clădiri”. Printre acestea se numără 27 de unităţi de învăţământ, 17 instituţii publice, o unitate medicală, 20 de lăcaşuri de cult, 24 de blocuri de locuinţe şi două obiective turistice.
”Comisiile mixte s-au deplasat la toate locaţiile unde au fost semnalate probleme, iar din evaluările vizuale s-a constatat că s-au produs pagube la 121 de clădiri, astfel: 27 de unităţi de învăţământ; 17 instituţii publice; o unitate medicală; 20 de lăcaşuri de cult; 5 operatori economici; 2 obiective turistice; 24 blocuri de locuit; 22 de construcţii cu destinaţia casă de locuit, 3 alte construcţii. S-a urmărit, cu prioritate, evaluarea clădirilor care au destinaţia blocuri de locuit şi case de locuit pentru ca utilizatorii acestor clădiri să nu fie puşi în pericol şi să fie informaţi despre eventualele pericole. Din fericire, în ceea ce priveşte aceste categorii de construcţii vă comunicăm faptul că nu au fost constatate vizual elemente ale structurilor de rezistenţă afectate”, a transmis, miercuri, Comitetul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CJCCI) Gorj.
Conform sursei citate, pentru 16 dintre clădirile afectate şi care au destinaţia de unitate de învăţământ Prefectura Gorj a înaintat către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei un proiect de Hotărâre de Guvern în vederea alocării sumelor din Fondul de investiţie la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2023. Proiectul a obţinut toate aprobările.
Alte 11 clădiri cu destinaţia unitate de învăţământ vor fi reabilitate, în perioada imediat următoare, de către autorităţile locale.
”În ceea ce priveşte activitatea elevilor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj va lua decizii de relocare a elevilor din spaţiile afectate sau comasare a acestora, astfel încât să nu existe niciun fel de pericole în ceea ce-i priveşte pe elevi şi cadrele didactice. Măsurile adoptate vor fi comunicate în timp util de către reprezentanţii fiecărei unităţi şcolare pentru a ajunge în cel mai scurt timp la elevi şi la părinţi”, mai anunțat autorităţile judeţene din Gorj.
Raportul de evaluare întocmit în urma verificării bisericilor afectate va fi transmis Mitropoliei Olteniei, Secretariatului General al Guvernului şi Secretariatului de Stat al Cultelor, măsurile stabilite urmând să fie comunicate ulterior, precizează sursa citată.
Cetăţenii care deţin asigurare pentru locuinţele afectate de cutremur pot iniţia demersurile pentru despăgubire, iar pentru a face aceste demersuri nu trebuie să obţină niciun document oficial care să certifice producerea seismelor pe teritoriul judeţului Gorj, pentru simplificarea procedurilor de despăgubire Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) informând oficial toate societăţile de asigurare.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că va fi aprobată o hotărâre de guvern pentru reabilitarea şi eventual construcţii noi pentru clădirile care au fost afectate de cutremure în judeţul Gorj. Este vorba de suma de 51 de milioane de lei, alocată la 5 unităţi administrative, pentru 16 obiective.
Două cutremure cu magnitudinea peste 5 s-au produs, săptămâna trecută, în judeţul Gorj, fiind urmate de peste 700 de replici de intensitate mai mică.
Adina Silav