2.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 7:09
No menu items!

UPDATE. Liderii politici denunță decizia CCR: „Democrația este și despre dreptul fiecărui cetățean de a candida”. Reacția tardivă a lui Ciolacu

spot_img
  • UPDATE

Președintele PSD Marcel Ciolacu a reacționat abia duminică la prânz la decizia CCR de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă. Tardiv și abia după ce toți liderii politici au denunțat o implicare a PSD în luarea unei decizii „nedemocratice”. 

„Hotărârea CCR în cazul doamnei Diana Șoșoacă pare la prima vedere, în lipsa unei motivări, disproporționată în raport cu principiul democratic fundamental de a alege și de a fi ales.

Rolul principal al CCR este de a apăra candidații și dreptul lor de a fi aleși, nu de a fi o barieră pentru participarea lor în alegeri. Voi susține întotdeauna că funcțiile trebuie câștigate la urne prin vot popular, pentru că aceasta este esența democrației.

Sub aceste aspecte, consider că CCR trebuie să prezinte rapid motivarea care a stat la baza acestei hotărâri și aceasta să conțină argumente legale și constituționale puternice.

Altfel, vorbim de o vulnerabilitate a sistemului democratic din România care va impune o discuție serioasă în societate cu privire la necesitatea unei ample reforme a Curții Constituționale”, a scris Ciolacu pe contul său de Facebook.

Sâmbătă seară, președinta USR Elena Lasconi a fost primul lider politic care a reacționat public după decizia Curții Constituționale de a invalida candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Lasconi consideră că excluderea Dianei Șoșoacă e un vis împlinit pentru Marcel Ciolacu, candidatul PSD la președinție.

„Democrația este și despre dreptul fiecărui cetățean de a candida.

Este o reacție la cald, dar interdicția de a candida dată Dianei Șoșoacă pare la prima vedere un vis împlinit pentru domnul Marcel Ciolacu. Un vis împlinit cu ajutorul Curții Constituționale, ai cărei judecători se simt ca acasă în biroul PSD din Parlament. Este incredibil cum același om poate să fie europarlamentar, dar nu are dreptul de a candida la el în țară pentru o funcție publică.

De doamna Șoșoacă mă despart multe, nu vedem lumea cu aceiași ochi, dar dreptul unei femei de a intra în arena politică nu poate fi îngrădit cu chichițe legislative.

Cine va fi următorul președinte al României trebuie să stabilească alegătorii, nu manevrele făcute de un sistem corupt și putred până în măduva oaselor”, a arătat Elena Lasconi. 

Simion: „Orice român are dreptul constituţional de a candida şi de a fi ales. Nicio instituţie nu îi poate lua acest drept”

Și preşedintele AUR, George Simion, a reacţionat la decizia CCR de respingere a candidaturii Dianei Şoşoacă la alegerile prezidenţiale, arătând că orice român are dreptul constituţional de a candida şi de a fi ales şi nicio instituţie nu îi poate lua acest drept. ”Mă aştept ca mâine sau zilele următoare şi noi să păţim acelaşi lucru”, mai spune Simion.

”Orice român are dreptul constituţional de a candida şi de a fi ales. Nicio instituţie nu îi poate lua acest drept”, a scris George Simion pe Facebook.

”Aştept motivarea CCR pentru o decizie fără precedent”, mai comentează Simion în postare.

El vine cu un nou mesaj, la comentariile postării: ”Mă aştept ca mâine sau zilele următoare şi noi să păţim acelaşi lucru. Sistemul lui Werner vrea “stabilitate” cu orice preţ. Să fiţi conectaţi&alături!”

Florin Roman, PNL: „Eliminarea Dianei Şosoacă este o făcătură marca PSD”

Deputatul Florin Roman (PNL) afirmă, sâmbătă seara, că „eliminarea Dianei Şosoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorităţii PSD din CCR, este o făcătură marca PSD” şi că „Marcel Ciolacu este cel mai avantajat de un tur 2 cu George Simion, după modelul din 2000”. 

„Eliminarea Dianei Sosoaca din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorităţii PSD din CCR, este o făcătură marca PSD. Este ştiut faptul ca Marcel Ciolacu este cel mai avantajat de un tur 2 cu George Simion, după modelul din 2000, între Iliescu şi Vadim. În varianta unui tur 2 cu Nicolae Ionel Ciucă, Ciolacu pierde în faţa electoratului de dreapta”, arată deputatul PNL într-o postare pe Facebook.

Nu mi-a fost niciodată simpatică, doamna Șoșoaca, nici acum, dar aici e clar ca PSD a făcut tot posibilul pentru a scăpa de candidatura ei, pentru a-i face culoar lui Simion, blatistul de casă al PSD. De altfel, pe culoarele politicii, pesediştii vorbeau încă de săptămâna trecută despre eliminarea Dianei Șoșoacă, din cursa pentru Cotroceni”, mai spune Roman.

”În aceste condiţii, mobilizarea votanţilor de dreapta, în jurul celui mai puternic partid de dreapta, PNL, devine esenţială, în confruntarea din decembrie cu PSD”, precizează liberalul.

Lucian Romașcanu, PSD: „Festivalul idioţeniilor!”

Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Lucian Romaşcanu îi răspunde sâmbătă seară liberalului Florin Roman, după ce acesta a afirmat că respingerea candidaturii Dianei Şoşoacă este o făcătură PSD, arătând că este ”festivalul idioţeniilor” şi, „când ai dileme şi dificultăţi să îţi vezi candidatul în finală, începi să dai rateuri de gândire”.

”Festivalul idioţeniilor. Cel mai încordat liberal, sau, mă rog, unul din cei mai agitaţi, vorbesc aici de Florin Roman, critică, într-o postare plină de tricolor, decizia CCR de azi privind invalidarea candidaturii Dianei Şoşoacă. Asta e prima pe ordinea de zi. A doua este că această decizie ar fi fost influenţată de PSD, câştigător, zice ideologul, al acestei decizii”, scrie Lucian Romaşcanu pe Facebook.

Purtătorul de cuvânt al PSD arată că ”PSD nu are şi nu a avut nicio implicare în justiţie precum am şi evitat să comentăm deciziile oricărei instanţe, cu atât mai puţin am comentat deciziile CCR”. ”Este o abordare constantă a celor din dreapta, în special PNL şi USR, de a critica deciziile justiţiei contrare intereselor lor şi fiind adepţii unei justiţii independente, dar de partea lor”, precizează Romaşcanu.

„Candidatul PSD accede, evident, în turul 2 şi are mari şanse de a câştiga prezidenţialele şi pentru atitudinea de respect faţă de oameni dar şi faţă de instituţiile fundamentale ale statului. Când ai dileme şi dificultăţi să îţi vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire, pregătind din timp, se pare, argumente pentru o înfrângere din ce în ce mai previzibilă. Cam atât despre această altă aberaţie a colegilor liberali. Le aşteptăm şi pe următoarele, au resursele necesare să nu se oprească aici”, conchide Romaşcanu.

PSD: CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Şoşoacă

Ulterior, PSD a transmis într-un comunicat că susţine dreptul oricărei persoane de a alege şi de a fi aleasă, iar CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii Dianei Şoşoacă. Social-democraţii arată că ”diverse partide sau candidaţi la preşedinţie care acuză intruziuni politice în deciziile CCR manifestă un profund dispreţ faţă de ordinea constituţională şi statul de drept din România”.

”Partidul Social Democrat susţine la nivel de principiu care stă la baza democraţiei că orice persoană are dreptul de a alege şi de a fi aleasă şi că o competiţie electorală trebuie decisă prin vot popular la urne. Votul cetăţenilor este suveran într-o democraţie, iar Partidul Social Democrat a respectat întotdeauna ceea ce au decis oamenii în mod democratic”, se precizează în comunicatul PSD.

Potrivit PSD, ”Curtea Constituţională trebuie să explice rapid care au fost motivele pentru care au respins candidatura doamnei Diana Şoşoacă”. ”Sperăm că CCR a avut motive temeinice să ia o astfel de decizie, iar argumentele prezentate vor fi puternice”, menţionează formaţiunea.

PSD mai spune că, pe de altă parte, diverse partide sau candidaţi la preşedinţie care acuză intruziuni politice în deciziile CCR manifestă un profund dispreţ faţă de ordinea constituţională şi statul de drept din România.

”Este ruşinos să arunci în spaţiul public acuzaţii politice care demonstrează doar slaba capacitate de înţelegere a mecanismelor democratice într-un stat de drept şi un comportament periculos în eventualitatea ocupării unor funcţii de înaltă demnitate publică. Statul de drept din România şi independenţa justiţiei nu pot fi tranzacţionate în funcţie de interesele politice electorale de moment”, precizează PSD.

PSD atrage atenţia colegilor de Coaliţie că au ministrul Justiţiei care trebuie să vegheze la apărarea ordinii de drept şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

Replica lui Nicolae Ciucă: ”Românii înţeleg când cineva doreşte puterea absolută în stat”.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, le-a transmis sâmbătă seara, un mesaj pesediştilor care se bucură de decizia CCR prin care a fost invalidată candidatura Dianei Şoşoacă, arătând că ”românii înţeleg când cineva doreşte puterea absolută în stat”.

El a mai spus că ”o Românie în care PSD are TOT: Preşedinţia, Parlamentul, Guvernul, Curtea Constituţională înseamnă că o Cortină Roşie de Fier va cădea asupra României”.

”Sunt candidatul PNL la Preşedinţia României. Ştiu ce înseamnă să respecţi deciziile CCR şi să nu le comentez, indiferent ce opinie personală am. Recâştigarea încrederii în instituţiile statului român este una dintre priorităţile mele. Parcursul României în Uniunea Europeană şi NATO reprezintă singura cauză corectă a poporului român. În asta cred! Principiul fundamental al liberalismului este libertatatea. Libertatea fiecarei persoane de a decide propria soartă. Libertatea de a alege. Libertatea de a sancţiona prin vot comportamentul antidemocratic al celor care le cer votul. În democraţie nimeni nu are dreptul să priveze românii de libertatea lor de a decide prin vot. Am câştigat acest drept la Revoluţia din 1989”, a scris preşedintele PNL într-o postare pe Facebook.

Nicolae Ciucă a arătat că ”doar cetăţenii sunt cei care trebuie să respingă prin vot orice atitudine şi comportament care atentează la democraţie”.

”Pesediştilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înţeleg când cineva doreşte puterea absolută în stat. Finala prezidenţială va fi decisă de români, nu prin jocuri de culise şi compromiterea unor instituţii. Românii vor ieşi la vot, iar PSD nu va lua toata puterea politică şi economică aşa cum vrea acum”, mai spune liderul PNL.

”Imaginaţi-vă ce înseamnă o Românie în care PSD are TOT: Preşedinţia, Parlamentul, Guvernul, Curtea Constituţională. O Cortină Roşie de Fier va cădea asupra României. Românii au o vorbă: de ce îţi e frică, nu scapi! PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2!

Kelemen Hunor: „Electoratul doamnei Șoșoacă sigur este foarte furios”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, duminică, referitor la anularea de către Curtea Constituţională a României (CCR) a candidaturii Dianei Şoşoacă, că electoratul ar fi trebui să decidă şi nu instituţiile statului, iar orice persoană care nu a fost condamnată penal ar trebui să aibă dreptul de a candida, informează Agerpres.

„Cred că astfel de decizii trebuie luate de electorat şi nu de instituţii. Sigur, nu cunosc eu nici contestaţia şi nici motivarea Curţii, dar din punctul meu de vedere, dacă omul nu a fost, indiferent despre cine este vorba, pedepsit penal, ceea ce înseamnă şi restricţiile în ceea ce priveşte dreptul de a fi ales, atunci electoratul trebuie să decidă, nu instituţiile statului”, a declarat liderul UDMR într-o conferinţă de presă susţinută la Arad.

Întrebat dacă situaţia în care se află Şoşoacă ar putea amplifica acest curent suveranist pe care îl reprezintă, el a răspuns: „Nu ştiu, oamenii sunt furioşi, electoratul lui Şoşoacă sigur că în acest moment este foarte furios, este un electoral foarte ataşat de doamna Şoşoacă şi ce va face vom vedea, dar nu cred că în acest moment există un om politic sau analist politic care poate să spună unde se vor duce acele voturi care nu mai pot fi adunate de Diana Şoşoacă.”

Preşedintele UDMR a precizat că nu este de acord cu Diana Şoşoacă „pe niciun subiect”.

R. Dan