4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:55
No menu items!

Singurul candidat la şefia Instanţei Supreme, interviu la CSM: Au fost dificultăţi în colaborarea cu instanţele şi cu instituţii / UPDATE

spot_img
  • UPDATE

Au existat anumite dificultăţi, spun eu, în comunicarea Înaltei Curţi, atât în interiorul instanţei, cât şi în exterior. Au fost sesizate şi anumite dificultăţi şi în colaborarea Înaltei Curţi atât cu instanţele de judecată şi, uneori, şi cu anumite instituţii. Toate aceste aspecte, în opinia mea, au imprimat un anumit grad de lentoare procesului de modernizare al Instanţei Supreme, însă am considerat că acest lucru se datorează într-un fel sau altul şi nu aş personaliza, pur şi simplu aşa a fost conjunctura, acestea au fost provocările, astea sunt rezultatele„, a declarat Corina Corbu, în cadrul interviului în faţa Secţiei de Judecători a Consililui Superior al Magistraturii.

Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii decide joi cine va fi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Singurul candidat pentru această funcţie este judecătoarea Corina Corbu, în prezent preşedinte al Secţiei de contencios administrativ din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Judecătoarea Corina Corbu s-a aflat în centrul unui scandal când DNA a acuzat-o de favorizarea infractorului în dosarul instrumentat împotriva judecătoarelor Iuliana Pușoiu și Gabriela Bârsan. După patru ani de procese judecătoarea Corbu a fost achitată definitiv.

Imediat după achitare, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care Corina Corbu a fost mandatată să conducă Secţia Contencios Administrativ și Fiscal a ÎCCJ.

Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a programat pentru joi, 18 iulie interviul pentru funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În cazul în care judecătoarea Corina Corbu va fi validată la șefia Curții Supreme, ea va prelua conducerea de facto a instanței din septembrie, când îi expiră mandatul actualei președinte, Cristina Tarcea.

Președintele Instanței Supreme este cel care organizează tragerea la sorți pentru formarea completurilor de cinci judecători și convoacă secțiile unite în vederea sesizării Curții Constituționale pentru legi sau existența unui conflict juridic de natură constituțională. Totodată, este membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii.