2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 11:45
No menu items!

UPDATE Școli închise și probleme de trafic pe mai multe drumuri, din cauza viscolului. Carmen Dan: 132 de localităţi, fără energie electrică

spot_img
  • UPDATE

Premierul interimar Mihai Fifor a transmis, joi, prefecţilor din judeţele aflate sub cod de avertizare de vreme rea să colaboreze cu preşedinţii Consiliilor judeţene pentru a asigura că nu există drumuri judeţene blocate şi să informeze permanent populaţia cu privirea la starea drumurilor.

Am văzut că alături de dumneavoastră, în cea mai mare parte, sunt colegii noştri, preşedinţii Consiliilor judeţene şi vă rog, domnilor şi doamnelor prefecţi, să ţineţi legătura şi cu preşedinţii Consiliilor judeţene, pentru drumurile judeţene este important să păstraţi această legătură şi, totodată, vă rog să luaţi măsuri şi să informaţi permanent populaţia vizavi de starea drumurilor, astfel încât să nu avem blocaje, să nu avem oameni care rămân izolaţi în zăpadă„, a declarat Mihai Fifor la videoconferinţa cu prefecţii organizată la nivelul MAI.

În acelaşi context, premierul a cerut reprezentanţilor Ministerului Transporturilor şi celor de la Interne să acţioneze pentru depistarea cât mai timpurie a conducătorilor auto ale căror autovehicule nu sunt echipate corespunzător pentru condiţiile de iarnă, pentru a se evita astfel blocarea traficului rutier.

Secretarul de stat de la Ministerul Transporturilor, Dragoş Titea, a precizat în context că la nivelul ministerului acţionează două comandamente, „comandamentul de iarnă, gestionat de CNAIR, şi comandamentul situaţiilor de urgenţă” cu „peste 20 de oameni pe fiecare tură, plus doi reprezentanţi ai MAI”.

  • UPDATE

Secretarul de stat Raed Arafat a transmis joi prefecţilor din judeţele afectate de fenomenele meteorologice extreme să apeleze preponderent pe timpul zilei la bazele aeriene ale MAI pentru intervenţie dacă sunt cazuri la distanţă sau în zone greu accesibile, precizând că la Iaşi există deja condiţii limitate de zbor.

Acesta a participat joi la videoconferinţa cu prefecţii din zonele afectate de vremea rea, organizată la sediul MAI.

Acum am primit informarea că cel puţin baza aeriană de la Iaşi a anunţat că există condiţii limitate de zbor, după informare pentru fiecare caz în parte. Bănuiesc că sunt şi alte baze aeriene care, deja, vor anunţa disponibilitatea lor. În zonele care sunt greu accesibile, dacă se poate rezolva problema pe cale aeriană, vă rog apelaţi la elicopter şi nu aşteptaţi, ca să nu intrăm în noapte, dacă sunt zone greu accesibile. Ziua e scurtă, elicopterele vor putea să lucreze pe lumina zilei. Acolo unde bazele aeriene anunţă că se poate interveni atunci consultaţi-vă cu ei, dacă sunt cazuri la distanţă şi în zone greu accesibile„, a declarat Raed Arafat, joi, la videoconferinţa cu prefecţii organizată la sediul MAI.

O videoconferință cu prefecții din județele afectate – la care au participat nu doar ministrului afacerilor interne Carmen Dan și ministrul educației, Liviu Pop, ci și premierul interimar Mihai Fifor – a avut loc, joi dimineață, la Ministerul Afacerilor Interne. 

Mihai Fifor a declarat, joi, la comandamentul de iarnă de la MAI, că pe parcursul nopţii, echipajele de intervenţie au rezolvat majoritatea problemelor apărute din cauza viscolului, precizând că nu sunt situaţii deosebite, „cu câteva mici excepţii”.

„S-a intervenit în mod operativ pe tot parcursul nopţii pentru ca traficul să nu fie blocat. Au fost câteva situaţii într-adevăr un pic mai criticate, dar aceste situaţii au fost rezolvate, zic eu, în mod operativ. Am solicitat tuturor colegilor miniştri implicaţi în operaţiunea de asigurare a tuturor resurselor şi mijloacelor pentru ca lucrurile să nu fie împiedicate să funcţioneze, să fie pregătiţi în orice moment şi cred că faptul că nu avem blocaje smenificative la ora aceasta demonstrează faptul că fiecare instituţie în parte a înţeles să-şi facă datoria să continuă să-şi facă datoria”, a spus Fifor.

Premierul interimar a precizat că meteorologii vor actualiza avertizările de vreme rea la ora 22.00.

„Cu câteva mici excepţii, nu avem situaţii deosebite. Codul portocaliu înţeleg că se menţine până după ora 18.00, se iese din Cod portocaliu, rămânem pe atenţionare Cod galben, urmând ca pe parcursul nopţii să ieşim şi din Codul galben”, a completat Mihai Fifor.

La rândul său, ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a precizat că 132 de localități din 13 județe au rămas fără energie electrică, fiind afectaţi 32.000 de consumatori.

Suntem în faţa primului episod de iarnă mai serios. (…) În această noapte, nu am înregistrat situaţii grave sau persoane înzăpezite, localităţi izolate, fără a avea acces la ele. Avem însă localităţi unde alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă din cauza viscolului. Conform datelor din această dimineaţă, aveam 132 de localităţi din 13 judeţe, unde alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă. Asta înseamnă că sunt afectaţi în jur de 32.000 de consumatori, însă cei de la Electrica ne-au anunţat că lucrează (…) cu 93 de echipe în teren„, a declarat Carmen Dan, la videoconferinţa cu prefecţii organizată la sediul MAI.

Totodată, ministrul afacerilor interne a precizat că situaţia privind circulaţia pe drumurile naţionale este „în dinamică” şi se monitorizează la nivelul Ministerului Transporturilor.

Ca măsură preventivă, încă de aseară, trei drumuri au fost închise pentru a evita riscul blocării şi înzăpezirii. Toate aceste drumuri sunt în judeţul Caraş-Severin, respectiv DJ582E, între Prislop şi Semenic, DJ608, între Borlova şi Muntele Mic, şi DJ582, între Brebu Nou şi Slatina Timiş. Rămân închise, deocamdată, în judeţul Gorj – DN 67 Novaci-Rânca, în judeţul Prahova – DC134 Sinaia, spre cota 1400„, a mai aspus Carmen Dan.

Ministrul afacerilor interne a mai anunţat că autorităţile au intervenit, joi dimineaţa, pentru ca Ambulanţa să poată ajunge la o femeie cu hemoragie din judeţul Iaşi. „Înainte de începerea videoconferinţei, am cerut ultimele detalii în legătură cu intervenţia medicală de urgenţă a pompierilor în judeţul Iaşi pentru preluarea unei femei cu hemoragie, la care ambulanţa nu a putut să ajungă azi de dimineaţă, din cauza condiţiilor meteo. Vorbim de o intervenţie în localitatea Vântu, care a început în jurul orei 4,00 dimineaţa, s-a acţionat cu o freză, care a circulat în faţa ambulanţei pentru a permite deplasarea. În urmă cu câteva minute, înainte de a intra în acest Comandament, am înţeles că s-a ajuns la femeia respectivă„, a declarat Carmen Dan, la videoconferinţa cu prefecţii.

Potrivit ministrului, în cursul nopţii de miercuri spre joi, au fost în teren peste 3.500 de pompieri, 4.500 de poliţişti şi 3.500 de jandarmi. ”Începând de ieri, de la ora 17.00, a fost suplimentat Centrul Operaţional al Ministerului Afacerilor Interne cu personalul grupei operative din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. (…) La nivelul acestui inspectorat au fost trimise forţe şi mijloace (…) din judeţele unde nu s-au înregistrat probleme în judeţele aflate sub avertizările meteo de viscol şi ninsoare”, a mai spus  Carmen Dan.

Prezent la videoconferinţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a făcut referire, în contextul vremii nefavorabile, la un caz din judeţul Iaşi, soldat cu decesul unui bătrân.”Când a ajuns ambulanţa în localitatea Tomeşti, la Iaşi, un bărbat de 83 de ani a fost declarat decedat; apelul pentru el a venit ca şi sincopă sau pierdere de cunoştinţă. Ambulanţa am înţeles că a plecat în jurul orei 6,30, la un moment nu a putut să avanseze şi primarul din localitate a preluat cadrele medicale cu altă maşină şi le-a dus la caz. Cazul a fost declarat decedat la sosire, de ceva timp, deci a fost decedat înainte să ajungă (cadrele medicale – n.r.), înţeleg că pacientul avea probleme cardiace cunoscute. Urmează să primim un raport despre cazul respectiv”, a declarat Arafat. 

Joi dimineață, la ora 9.30, din cauza condiţiilor meteo, circulaţia rutieră era oprită pe următoarele drumuri judeţene:
– Harghita – DJ133 Ulieri – Orăşeni, din cauza copacilor căzuţi pe partea carosabilă; se acţionează pentru deblocare
– Vaslui – DJ284 Arsura – Ghermăneşti(două autovehicule blocate) şi DJ 16 Arsura – Mihail Kogălniceanu (un microbuz blocat, persoane evacuate); se acţionează pentru deblocare.
– Pe DN22A între localităţile Ciucurova(Tulcea) şi Hârşova(Constanţa) a fost impusă restricţie de circulaţie pentru autovehiculele cu masa total maxim autorizată mai mare de 7,5 tone.
Din cauza vântului puternic, au fost închise circulaţiei fluviale şi maritime toate porturile din judeţul Constanţa.

La ora 8.00, situaţia efectelor fenomenelor meteo se prezenta astfel:

În judeţul Alba, 2195 de utilizatori au rămas fără curent electric, iar 78 posturi de transformare a energiei electrice sunt defecte.

În judeţul Argeş, 1330 de utilizatori au rămas fără curent electric, iar 58 posturi de transformare a energiei electrice sunt defecte.

În judeţul Bacău, 6436 de utilizatori au rămas fără curent electric, iar 55 posturi de transformare a energiei electrice sunt defecte.

În judeţul Botoşani, pe DN24B, în localitatea Frumuşica, două tiruri au rămas blocate din cauza zăpezii.

În judeţul Braşov, pe DN1, între Timişu de Sus şi Predeal, un tir blochează sensul de mers către Ploieşti – Braşov. Din acest motiv, se circulă în coloană, pe ambele sensuri de mers, până în localitatea Azuga (judeţul Prahova).

În judeţul Brăila, în localitatea Ianca, aproximativ 33 de localităţi total sau parţial au rămas fără curent electric, iar un post de transformare a energiei electrice este defect.

În judeţul Caraş Severin, pe DN 66A, în localitatea Cerna Sat, traficul este blocat din cauza mai multor copaci căzuţi pe carosabil. De asemenea, au fost închise din pricina condiţiilor meteo nefavorabile DJ 582E Prislop – Semenic, DJ 608A Telescaun – Muntele Mic şi DJ 582 Brebu Nou – Slatina Timiş.

În judeţul Covasna, DN11C este blocat între Turia si Bixad, pe tronsonul kilometric 13 – 33, din pricina mai multor copaci căzuţi pe suprafaţa carosabilă.

În judeţul Gorj, DN67C Transalpina este închis între Rânca şi Novaci, pe tronsonul kilometric 16+200 – 34+800, din cauza viscolului puternic.

În judeţul Hunedoara, 3478 de utilizatori au rămas fără curent electric.

În judeţul Mureş, pe DN13, la kilometrul 89+600, un tir a derapat şi blochează partea carosabilă.

În judeţul Prahova, pe DN1, din cauza condiţiilor meteo, au fost oprite în zona localităţii Nistoreşti (km 100-103) 130 de autocamioane, iar în zona localităţii Azuga (km 134-138), 80 de autocamione. Măsura a fost luată pentru a permite utilajelor de deszăpezire să acţioneze. De asemenea, DC 134 Cota 1400 Sinaia este închis din pricina zăpezii abundente.

Traficul rutier a fost restricţionat pentru autoturismele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7.5 tone pe DN1 Predeal (judeţul Braşov) – Nistoreşti (judeţul Prahova) şi pentru cele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3.5 tone pe DN11 Bacău – Oneşti (judeţul Bacău).

Totodată, în judeţul Harghita, circulaţia feroviară este blocată momentan pe Magistrala 400, între staţiile CF Sâncrăieni şi Tuşnad – Sat, din cauza mai multor copaci care au căzut pe linia de cale ferată.

Din cauza vântului puternic, manevrele pentru transportul maritim şi fluvial au fost suspendate în portul Midia.

Meteorologii au emis miercuri două avertizări Cod portocaliu de ninsori şi viscol, valabile până joi seara în 20 de judeţe din Moldova, Transilvania şi Oltenia, şi au prelungit Codul galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului pentru 18 judeţe.

R.D.