- UPDATE
România intră în Spațiul Schengen. Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au votat, joi, în Consiliul JAI, pentru aderarea deplină la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei.
Conform deciziei de joi, controalele la frontierele terestre ar urma să fie eliminate de la 1 ianuarie 2025.
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană sunt așteptați să ia joi decizia aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei şi vor stabili de la ce dată se vor desfiinţa controalele la graniţele terestre. Joi dimineață, înaintea ședinței decisive pentru România, ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu a precizat că România este complet pregătită pentru aderare și a avansat data de 1 ianuarie 2025.
„Este o ședință importantă, sper să fie ultima bătălie pentru spațiul Schengen. Suntem pregătiți să intrăm în Schengen, am muncit din greu pentru asta și vom continua să muncim din greu. Am muncit în teren, la frontiere, cu gândul permanent la români, care merita intrarea în Schengen.
Nu este nimic încheiat până când decizia nu este luată. (…) Ne-am poziționat piesele pe tabla de șah a Consiliului JAI foarte bine și putem să abordăm acest subiect cu argumente. Obiectivul pe care îl avem este să dispară cozile de la vămile noastre, de la Borș, de la Nădlac, șamd. Să nu aibă nimeni nicio îndoială despre faptul că aceste lucruri ne-au fost străine. Pentru asta am luptat permanent. (…)Îi asigur pe români că am făcut tot ce tine de noi să intrăm în Schengen.
Avem una dintre cele mai pregătite Poliții de frontieră, avem poate una dintre cele mai sigure granițe din Europa și așa va rămâne. Voi reveni după ședință în fața dumneavoastră, sper, cu un rezultat pozitiv”, a declarat Cătălin Predoiu.
Cătălin Predoiu s-a întâlnit miercuri după-amiază cu Magnus Brunner, comisarul european pentru Afaceri Interne și Migrație, în pregătirea Consiliului UE de joi, care ar trebui să valideze aderarea totală a României la Spațiul Schengen, potrivit postului TV Antena 3 CNN.
În paralel, Parlamentul Ţărilor de Jos a dat oficial undă verde admiterii complete a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, în urma unui vot care a avut loc miercuri şi care a susţinut decizia recentă a guvernului în acest sens. Partidul Libertăţii al extremistului Geert Wilders, cel mai mare partid din coaliţia de guvernare olandeză, a încercat să introducă o moţiune prin care să impună guvernului să voteze împotriva intrării Bulgariei şi României în Schengen.
Această moţiune a fost respinsă, pentru că celelalte partide din coaliţia de guvernare a ţării au votat împotrivă.
Austria a anunţat luni că renunţă la opoziţia faţă de aderarea deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.
Raluca Dan