- UPDATE
După atacul la Parlament, procurorul general Augustin Lazăr i-a transmis, joi, la finalul ședinței plenului CSM, un mesaj dur și ministrului justiției, Tudorel Toader.
„Niciodată nu ar trebui ca ministrul justiției să spună ce au de făcut procurorii în anchete. Autoritatea directă ar trebui să fie autoritatea administrativă, atât. De ce resurse umane au nevoie procurorii, de ce fel de resurse financiare avem nevoie pentru buna desfășurare a Ministerului Public, dacă raporturile cu justițiabilii sunt corecte și atât”, a declarat Augustin Lazăr, la ieșirea de la CSM, întrebat cu privire la amendamentul conform căruia procurorii ar trebui să fie sub autoritatea directă a ministrului justiției.
El a adăugat că o justiție independentă nu poate fi creată fără dezbatere și fără studii de impact.
„O justiție independentă nu poate fi creată dintr-o procedură în maniera în care se desfășoară ea acum, în viteza cu care se desfășoară, fără dezbatere transparentă și fără studii de impact din care să vedem ce se va întâmpla dacă vom pensiona procurorii la 20 de ani (…)? Ce se va întâmpla dacă nu vom mai putea delega magistrații Ministerului Public? Gândind un pic mai departe vom vedea că justiția va fi bulversată”, a mai spus Lazăr.
Întrebat despre acel amendament referitor la faptul că magistrații nu mai au voie să facă declarații defăimătoare la adresa Executivului sau Legislativului, Lazăr a răspuns: „Avem nevoie cu toții de o justiție independentă. Nu putem să blocăm, să inhibăm magistrații în independența lor. Dacă vom avea o justiție independentă vom avea încredere în ea. În caz contrar, nu vom avea încredere în ceea ce se va întâmpla și va fi regretabil. (…)Există niște coduri deontologice care trebuie respectate și de unii și de alții, este simplu”.
Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a declarat joi dimineață, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că „dorința de a pune sub control justiția este mai puternică decât rațiunea”.
Noul atac lansat de Lazăr la adresa Parlamentului vine după ce deputații au adoptat pe articole ieri, după aproape 13 ore de dezbateri, proiectul privind modificarea Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor.
„Eu nu aş putea caracteriza activitatea Camerei Deputaţilor, dar vă pot spune un singur lucru. Modificarea legilor justiţiei, în contextul în care îl vedem cu toţii, în aceste condiţii improprii şi fără să avem studii de impact cu referire la rezultatele care s-ar produce, va bulversa în mod sigur Justiţia română. Acest aspect se vede de către orice persoană de bună credinţă, nu trebuie să fie mare jurist pentru a înţelege aceste lucruri. Dar se pare că dorinţa de a pune sub control justiţia este mai puternică decât raţiunea”, a spus Augustin Lazăr, întrebat de jurnalişti cum explică modul în care deputaţii au votat amendamentele la Statutul magistraţilor.
Plenul CSM dezbate, joi, în şedinţă, raportul Comisiei Europene cu privire la progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
„Nota Direcţiei afaceri europene, relaţii internaţionale şi programe nr. 24221/2017 privind analiza Raportului Comisiei Europene către Parlamentul European şi Consiliu asupra progreselor înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, publicat la data de 15 noiembrie 2017” se află pe ordinea de zi a şedinţei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii, programată să înceapă la ora 10.00.