-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 10:01
No menu items!

Premieră în istoria protestelor din România. Simularea examenului de EVALUARE NAȚIONALĂ, anulată în 1.100 de școli / UPDATE

spot_img
  • UPDATE

Simularea Evaluării Naţionale se desfăşoară după programul stabilit în toate unităţile de învăţământ din Capitală, a declarat luni, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (IŞMB), Marian Banu. „În toate unităţile de învăţământ din Municipiul Bucureşti unde era programată să se desfăşoare simularea Evaluării Naţionale aceasta se desfăşoară, au fost înlocuiţi (membrii comisiilor – n.r.), s-au găsit soluţii”, a spus Banu.

Banu a afirmat că, în cele câteva şcoli din Capitală, în care unii profesori au spus că vor boicota simularea Evaluării Naţionale membrii din comisie au fost înlocuiţi. „În cele câteva şcoli care au declarat au fost înlocuiţi membrii din comisie şi se desfăşoară normal„, a afirmat inspectorul.

Banu a spus că sunt 13.689 de elevi înscrişi, 102 dintre aceştia reprezentând cazuri speciale, cu probleme medicale.

Ministerul Educaţiei Naţionale face apel la cadrele didactice care au anunţat că vor boicota simularea Evaluării Naţionale din cauza unor nemulţumiri privin veniturile să nu afecteze elevii prin demersuri radicale, instituţia susţinând că boicotul nu este o soluţie.

„Ministerul Educaţiei Naţionale este în contact permanent cu sindicatele din învăţământ, iar deciziile luate vin în urma consultării directe cu liderii federaţiilor sindicale. De altfel, şi Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptată cu o largă consultare a sindicatelor. În ceea ce priveşte vârsta de pensionare, la nivelul Uniunii Europene se doreşte creşterea vârstei de pensionare, nu scăderea ei. Tendinţa este confirmată chiar de profesorii care fac solicitări pentru a fi menţinuţi în activitate peste vârsta de pensionare. Aşadar, boicotul nu este o soluţie! Facem un apel la cadrele didactice, care tocmai au primit o creştere salarială de 20%, începând cu 1 martie 2018, să nu îi afecteze pe elevi prin demersuri radicale. Aceştia se află în faţa primei lor simulări de examen, iar impactul emoţional asupra lor este unul puternic”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației, într-un comunicat de presă.

De asemenea, ministrul educaţiei „le reaminteşte reprezentanţilor sindicali că ne aflăm în plin proces de renegociere a contractului colectiv de muncă şi, potrivit prevederilor acestuia, sindicatele s-au angajat să nu declanşeze conflicte de muncă”.

Reacția Ministerului Educației vine după ce Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a anunţat, duminică, că a consultat în această perioadă membrii de sindicat în vederea declanşării protestelor, iar la nivelul cadrelor didactice din 1.100 unităţi medicale s-a optat pentru boicotarea simulării examenului naţional, în perioada 5-7 martie 2018.

De altfel, luni dimineață, simularea  examenului de evaluare naţională este boicotată în 1.100 de şcoli din 28 de judeţe şi din Capitală.

Mai mult, membrii de sindicat cer şi boicotarea simularii examenului național de bacalaureat, programată în perioada 19-22 martie.

„Angajaţii din educaţie au recurs la această formă de protest din cauza nemulţumirilor majore şi a lipsei de răspuns din partea Guvernului, dar şi a liderilor celor două camere din Parlamentul României, la solicitările federaţiei noastre. Membrii de sindicat din 1.100 de unităţi de învăţământ, din 28 de judeţe şi din Municipiul Bucureşti, au decis să nu participe la simularea examenului de evaluare naţională care se desfăşoară în perioada 5-7 martie 2018”, au transmis reprezentanții FSLI.

Solicitările cadrelor didactice, transmise Guvernului României şi conducerii celor două camere ale Parlamentului României, sunt:

1. Soluţionarea problemei privind reîncadrarea personalului didactic după intrarea în vigoare a Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;

2. Majorarea salarială de la data de 1 martie 2018 să nu fie condiţionată de comasări de unităţi de învăţământ, disponibilizări de personal şi de tăieri ale unor drepturi salariale legale;

3. Creşterea costului standard per elev/preşcolar pentru cheltuielile materiale, astfel încât părinţii să nu mai fie nevoiţi să aducă bani de acasă pentru dotarea claselor;

4. Rezolvarea modului de calcul al sporurilor şi indemnizaţiilor care li se cuvin salariaţilor din sistemul educaţional;

5. Rediscutarea grilei de salarizare pentru personalul didactic, având în vedere că această categorie socio – profesională are coeficienţi de ierarhizare situaţi în pătrimea inferioară;

6. Modificarea Regulamentului – cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporurilor pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestora pentru personalul din familia ocupaţională „ÎNVĂŢĂMÂNT”, aprobat prin H.G. nr. 34/2018, care, prin conţinutul său, discriminează personalul nedidactic din învăţământ, căruia nu i se aplică;

7. Acordarea dreptului personalului didactic de a fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei.

Calendarul simulării Evaluării Naționale 2018 este următorul: 5 martie – Limba şi literatura română, 6 martie – Matematică şi 7 martie – Limba şi literatura maternă, conform Ministerului.

Pe 16 martie vor fi comunicate rezultatele. Probele ar trebui să înceapă la 9.00, oră la care vor fi distribuite subiectele, în fiecare sală.

Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8.30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Reprezentanţii MEN mai precizează că obiectivele acestei simulări sunt: familiarizarea elevilor cu rigorile examenului pe care îl vor susţine la finalul ciclului gimnazial, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum şi optimizarea pregătirii în vederea obţinerii unor rezultate satisfăcătoare la probele din luna iunie.