Nu mai puțin de 76 de percheziţii se derulează vineri dimineață. Prejudiciul estimat în acest caz se ridică la 68 de milioane de euro
- UPDATE
Parchetul de pe lângă Tribunalul București a început urmărirea penală față de 13 persoane suspectate de săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.
Din datele și probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că suspecții, prin folosirea mai multe societăți comerciale, au construit un circuit de operațiuni comerciale nereale prin care au obținut rambursări de TVA. Prejudiciul produs bugetului de stat se ridică la suma de circa 162 milioane de lei.
Parchetul de pe lângă Tribunalul București
comunicat de presă
Potrivit anchetatorilor, suspecții au achiziționat terenuri de la persoane fizice sau juridice pe care ulterior le-au revândut fictiv în interiorul grupului de societăți comerciale controlate, în interval de trei luni, la prețuri supraevaluate de aproximativ 100 de ori (prețul nefiind achitat în realitate), singurul scop al operațiunilor fiind acela de a genera TVA rambursabil.
„Totodată, suspecții au înregistrat în documentele contabile operațiuni comerciale fictive pentru a diminua baza impozabilă și a crea scriptic o justificare pentru transferurile de capital între societățile comerciale din grupul de firme controlat și pentru a deduce TVA colectată din vânzarea succesivă a terenurilor„, se mai arată în comunicatul Parchetului.
În cauză s-au emis 13 mandate de aducere.
Poliţiştii au descins, vineri dimineața la zeci de clinici suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani prin rambursări ilegale de TVA prin firme fantomă. Prejudiciul în acest caz a fost estimat la 68 de milioane de euro.
Surse judiciare au precizat că anchetatorii au descins la 76 de adrese, pentru a pune în executare tot atâtea mandate de aducere, dintre care 13 în Bucureşti şi restul în judeţele Ilfov, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Giugiu şi Ialomiţa. Ancheta în acest caz vizează infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani. Persoanele vizate sunt suspectate că ar fi înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive, prin intermediul unor firme fantomă şi ar fi încasat din rambursări ilegale de TVA 68 de milioane de euro.
Potrivit surselor citate, percheziţiile sunt derulate la zeci de clinici Medas. Ancheta în cazul clinicilor Medas vizează achiziţii de produse medicale.
R.D.