Următoarea misiune FMI în România, prima din noul acord de tip preventiv și care va avea loc în perioada 17 – 31 iulie, va fi condusă de Andrea Schaechter (foto), care îl va înlocui pe Erik de Vrijer.
UPDATE ”Andrea Schaechter s-a alăturat recent Departamentului European pe divizia Politici Fiscale, unde, ca director adjunct al Biroului de Politici Fiscale și Supraveghere, a avut un rol esențial în elaborarea Monitorului Fiscal, una dintre publicațiile de top ale FMI, precum și în alte proiecte trans-naționale, inclusiv pe partea reglementărilor fiscale, servicii de asistență tehnică”, se arată într-un comunicat al biroului FMI România.
Anterior, timp de doi ani (2007-2009), a contribuit în cadrul Diviziei de Finanțe Publice a Comisiei Europene, mai exact în Directoratul General pentru Afaceri Economice și Financiare, la Raportul Finanțelor Publice și la programul cadru pentru guvernanța fiscală a UE.
În perioada 2004-2007, Andrea Schaechter a fost economist pentru Ucraina în Departamentul European al FMI. Anterior, a furnizat consultanță politică pe chestiuni monetare și ale mecanismului cursului de schimb, în cadrul Departamentului Monetar și de Piețe de Capital (1999-2003), și a participat în mai multe misiuni ale Programului de Evaluare a Sectorului Financiar.
Schaechter și-a început cariera la FMI în 1998, ca economist pentru statul Benin, în Departamentul pentru Africa al Fondului. Are un doctorat obținut la Universitatea Wuerzburg din Germania, unde și-a făcut și studiile universitare (1993-1198) și un master la Universitatea Essen din Germania.
Noul șef al misiunii FMI în România are publicații pe domeniul finanțelor publice, politici monetare și riscuri ale sectorului bancar.
Andrea Schaechter îl înlocuiește pe Erik de Vrijer după numai un an de când olandezul a preluat șefia misiunii Fondului în România. Anterior lui de Vrijer, Jeffrey Franks a fost cel care a condus evaluările programului financiar.
România a cerut în mod oficial, în cadrul Comitetului Economic și Financiar de la Bruxelles, încheierea unui nou acord de tip preventiv cu FMI. Discuțiile vor începe la 17 iulie.
”La reuniunea extraordinară a Comitetului Economic și Financiar, care a avut loc înaintea reuniunii Consiliului Ecofin, statele membre au primit favorabil, în unanimitate, solicitarea României pentru încheierea unui nou program preventiv, împreună cu FMI”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
În urma solicitării României, s-a stabilit că o misiune comună FMI-Comisia Europeană se va deplasa la București pentru discuții cu autoritățile române, care vor începe la 17 iulie și vor continua până la sfârșitul lunii.
Cosmina Croitoru