- UPDATE
Mai multe exponate din tezaurul dacic au fost furate, sâmbătă dimineața, din Muzeul Drents din Assen – Olanda, potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
„Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul dimineții de 25 ianuarie Muzeul Național de Istorie a României și Ministerul Culturii din România au fost notificate că la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția “Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului” organizată în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a României a fost afectat de o explozie. Ambasada României la Haga a fost la rândul ei notificată de MAE olandez. Din primele evaluări această explozie a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României. Autoritățile au informat că un număr de exponate din expoziție au fost furate de făptuitori încă neidentificați. Investigația și inventarul pieselor furate sunt în desfășurare.
Ministerul Afacerilor Externe a informat Ministerul de Interne al României și Inspectoratul General al Poliției Române totodată fiind alertate ambasadele României în toate țările vecine pentru a cere sprijin autorităților competente.
Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut în cursul dimineții o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp în care a fost reiterată importanța patrimonială și simbolica deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz și emoția pe care dispariția lor o generează în România. Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional cât și politic în soluționarea cazului. Îngrijorarea este împărtășită și au fost primite asigurări că autoritățile olandeze fac toate diligențele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol.
Ministerul Afacerilor Externe păstrează legatura cu Muzeul Național de Istorie a României, cu Ministerul Afacerilor Interne, IGP și prin Ambasada României la Haga cu instituțiile naționale olandeze competente”, se arată într-un comunicat al MAE.
O explozie puternică s-a produs, sâmbătă dimineața, în apropierea Muzeului Drents din Assen – Olanda, posibil legată de o tentativă de spargere. Autoritățile nu au precizat dacă au fost furate obiecte. Muzeul va fi închis tot weekendul, transmite nltimes.nl.
„Dacia – Regatul Aurului și Argintului”
Muzeul Drents găzduiește o mare expoziție arheologică intitulată „Dacia – Rijk van goud en zilver (Dacia – Regatul Aurului și Argintului)”. Expoziția prezintă peste 50 de comori din aur și argint din vechiul regat al Daciei, datând din secolul al XX-lea î.Hr. până în secolul al III-lea e.n.
Poliția nu a indicat dacă artefactele expuse au fost vizate în timpul tentativei de furt. Autoritățile continuă să investigheze și au cerut oricui dețin informații să ajute la identificarea celor responsabili.
Este vorba despre 673 de bunuri din metale prețioase, făcând parte din peste 50 de tezaure, aflate în colecțiile a 18 muzee din România, care sunt expuse la muzeul Drents într-o scenografie inedită și modernă care pune în valoarea atât istoria milenară a bunurilor arheologice, cât și bogăția culturii și civilizației dacice, potrivit historia.ro.
Printre cele mai importante piese prezentate în cadrul expoziției se regăsesc tezaurele de aur din epoca bronzului și prima epocă a fierului de la Perșinari, Săcuieni, Ostrovul Mare, Răcătău, Sărmășag, Sacoșul Mare, coiful de la Coțofenești, diadema de la Bunești-Averești, piese din tezaurele de la Agighiol, Peretu, Cucuteni-Băiceni, Stâncești, brățările dacice din Sarmizegetusa Regia, tezaurele de argintărie geto-dacică de la Epureni, Sâncrăieni, Lupu, Sângeru de Pădure, Solonețu Nou, București-Herăstrău, Senereuș și Poiana Gorj.
Cu această ocazie sunt prezentate pentru prima dată publicului obiecte provenind din trei tezaure descoperite în ultimii ani în județele Suceava, Bacău și Brașov. Expoziția va fi însoțită de un catalog de de specialitate, cu contribuții din partea mai multor arheologi români.
R. Dan