4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 20:26
No menu items!

UPDATE. Alegeri prezidențiale în Republica Moldova: cozi la secțiile de votare din București. Mesajul autorităților de la Chișinău pentru statele europene

spot_img
  • UPDATE

Procesul de vot din patru secții de votare din Germania și Anglia a fost suspendat la scurt timp după ce autoritățile au fost informate despre existența unui posibil explozibil în clădiri. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău anunță că „alertel sunt false, menite doar să oprească procesul de votare”.

  • UPDATE

Serverele Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova au fost ţinta unui atac cibernetic, în ziua desfăşurării turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, a anunţat, duminică, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.

Potrivit sursei citate, atacurile au avut ca efect încetinirea funcţionalităţii programului care înregistrează alegătorii la urna de vot.

  • UPDATE

Prezența la vot a ajuns la ora 15 la 40% din numărul alegătorilor înscriși pe liste, ceea ce reprezintă aproape 1,2 milioane de votanți. Peste 180.000 au făcut-o în diaspora, restul de aproximativ un milion în Republica Moldova.

Femeile au fost mai active la urne, reprezentând 53% din numărul celor care și-au exprimat opțiunea.

Misiunea de Observare Promo-LEX a înregistrat, până la ora 14:00, 544 de posibile încălcări electorale. Dintre ele, 316 incidente au fost confirmate.

Printre încălcările semnalate de observatori se numără:

– fotografierea buletinelor de vot – 88 cazuri
– prezența afișelor electorale lângă secțiile de votare – 12 cazuri.
– promovare electorală în incinta secțiilor de votare – 6 cazuri.
– prezența persoanelor neautorizate în incinta secțiilor de votare – 22 cazuri.
Anterior, Poliția a spus că a înregistrat, până la ora 13:00, peste 50 de incidente legate de procesul electoral, cele mai multe (11) – fotografierea buletinelor de vot.

  • UPDATE

Peste 25% dintre alegătorii moldoveni s-au prezentat la urne la scurtă vreme după ora 12:00. Conform legislației, turul doi de scrutin se consideră validat dacă la urne au ieșit cel puțin o cincime (20%) dintre alegători.

În urmă cu două săptămâni, la primul tur, se prezentaseră la aceeași oră cu aproximativ zece procente mai puțini alegători.

Sunt cozi la secțiile de votare din București, duminică dimineață, când moldovenii își aleg președintele pentru următorii patru ani. Actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu (pro-UE, NATO) se confruntă în turul doi al prezidențialelor cu socialistul pro-rus Alexandr Stoianoglo.

Duminică dimineață, Republica Moldova a comunicat mai multor state membre ale UE că, în opinia sa, Rusia va încerca să perturbe votul expatriaților moldoveni la secțiile de votare din străinătate, a declarat o sursă guvernamentală de la Chișinău pentru Reuters.

Potrivit Reuters, diaspora a fost decisivă acum două săptămâni în votul de la referendumul privind integrare în UE, care a fost aprobat la limită, iar moldovenii din afara țării au votat în proporție mare cu Maia Sandu.

Sursa moldoveană, care a cerut să nu fie identificată, a declarat pentru Reuters că secțiile de votare din Italia, Franța, Germania, Spania, Canada, România, Statele Unite și Marea Britanie ar putea fi vizate de Moscova, inclusiv prin alarme false cu bombă.

„Scopul este de a întrerupe procesul de votare în timpul evacuării (după amenințările cu bombă) și verificării de către poliție. Vă rugăm frumos să aplicați procedurile și protocoalele care nu întrerup procesul de votare”, se arată într-un mesaj moldovenesc către un oficial european, potrivit unei capturi de ecran analizate de Reuters.

R. Dan