1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 9:18
No menu items!

Unul dintre cele mai folosite erbicide din lume ar putea cauza cancer

spot_img

Cercetările au fost efectuate de Organizația Mondială a Sănătățíi

24d

Unul dintre cele mai folosite erbicide din lume tocmai a fost clasificat drept „posibil carcinogenic”, după ce a fost folosit timp de mai mult de 70 de ani.

Cercetătorii de la diviziunea pentru cancer a OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) au constatat că rezultatele studiilor ştiinţifice legate de 2,4 – acid diclorfenoxiacetic, cunoscut şi ca 2,4 – D, au fost prea mixte pentru a fi considerate concludente. 2,4 – D este folosit în toată lumea, inclusiv în România.

Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) l-au clasficiat drept „posibil carcinogenic”, un nivel mai jos faţă de categoria substanţelor care „probabil” provoacă cancer.

Erbicidul a fost folosit pe scară largă pentru a proteja culturile agricole şi forestiere, iarba şi corpurile de apă împotriva buruienilor şi plantelor invazive, de când a apărut pe piaţă, în anii ’40.

Dow AgroSciences, o firmă care utilizează 2,4 – D drept o componentă a produsului Enlist Duo, a declarat că există peste 1.500 de produse care au acelaşi ingredient activ. Aceasta susţine că aprecierea IARC este eronată şi “în contradicţie cu constatările guvernamentale în aproape 100 de ţări”, care au susţinut siguranţa substanţei 2,4 – D, atunci când este folosită aşa cum ar trebui.

O analiză a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) de la începutul acestui an a constatat că, atunci când este folosit cum ar trebui, 2,4 – D este “foarte puţin probabil” să reprezinte un risc carcinogenic pentru oameni.

IARC a declarat că a decis să îl clasifice drept “posibil carcinogenic” datorită existenţei unor “dovezi inadecvate în legătură cu oamenii şi dovezi limitate în experimentele pe animale” ale legăturii dintre 2,4 – D şi cancer. Agenţia a mai susţinut faptul că studiile epidemiologice au furnizat “dovezi puternice că 2,4 – D induce stres oxidativ şi dovezi moderate că 2,4 – D cauzează imunosupresie.”

Şeful de secţie adjunct al IARC a spus că cele mai importante studii ştiinţifice analizate au avut rezultate mixte, şi că o “minoritate considerabilă” a judecat probele mai viguros faţă de ceilalţi.

Printre cercetările prezentate la IARC s-a remarcat o analiză finanţată de către firma Dow AgroSciences, care nu a găsit nicio legătură între 2,4 – D şi mai multe tipuri de cancer.

Grupări pentru mediu şi consumatori au încercat să influenţeze autorităţile de reglementare să restrângă utilizarea acestui produs, însă 2,4 – D a fost apărat de către grupuri agriculturale şi companiile de chimicale, fiind caracterizat drept un agent important în producţia de alimente, ce nu are nevoie de alte restricţii.

Pesticide Action Network UK estimează valoarea pieţei globale a 2,4 – D la peste 300 de milioane de dolari.

Datele despre acesta spun că există “lacune majore” în cercetarea privind efectele sale asupra sănătăţii umane şi riscuri pentru mediu mult mai ample, precum şi “îngrijorări legate de efectele adverse pe termen lung asupra sănătăţii umane şi legate de poluarea apelor.”

2,4 – D a fost unul dintre cele doua erbicide utilizate pentru crearea Agent Orange, arma chimică folosită de către armata SUA pentru a defrişa pădurile şi a distruge culturile agricole în războiul din Vietnam.

Guvernul Vietnamez a susţinut că aproximativ 3 milioane de oameni au suferit de boli cauzate de această armă chimică şi că malformaţii congenitale i-au fost, de asemenea, atribuite.

Descoperirile OMS vin la trei luni după ce IARC a clasificat un alt erbicid popular – glifosat – drept “probabil carcinogenic pentru oameni”.

Clasificările IARC nu reprezintă reglementări, dar pot influenţa autorităţile de reglementare, politicienii şi publicul.

După clasificarea glifosatului, unele companii şi câţiva oficiali guvernamentali au solicitat limitarea utilizării acestuia.

Octavian Cătușanu