6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:50
No menu items!

Unul din „locotenenții” lui Codruț Marta, condamnat la șapte ani de închisoare

spot_img

blejnar_marta_jurnalul.ro

Grupul de interese condus de Codruț Marta, fost șef de cabinet al ex-președintelui ANAF – Sorin Blejnar, primește o lovitură importantă. Tribunalul București a decis, pe 1 aprilie, condamnarea la șapte de ani închisoare a lui Attila Peter Racz pentru instigare la evaziune fiscală.

În baza art 39 al.1 C.p., cu aplic.art.5 C.p., contopeşte pedepsele, inculpatul Racz Peter Attila urmând a executa pedeapsa de 7 ani inchisoare si 5 ani interzicerea drepturilor prev.de art.66 lit.a,b,g C.p., cu aplic. art.65 alin.1 C.p. In baza art.72 C.p. deduce retinerea si arestarea preventivă de la 25.07.2011 la 22.09.2011 din durata pedepsei

Tribunalului București
decizia din 1 aprilie

Prejudiciul în dosarul instrumentat de procurorii DNA este de 87.386.308,61 lei.

Admite actiunea civilă exercitată de ANAF , ca reprezentant al Statului Roman, şi în consecinţă: Obligă in solidar pe inculpatii Racz Peter Attila, Livadariu Ion, Livadariu Stelian, Costache Dumitru, Iordache Costel, Bodeanu Tudor, Cristea Viorica, Ciocoi Florin, Harasim Corneliu, Vişan Dumitru si Calcan Mihăiţă, în solidar şi cu părţile responsabile civilmente, la plata sumei de 87.386.308,61 lei către stat, cu obligaţiile fiscale accesorii, calculate de la data rămânerii definitive a hotărârii

Tribunalului București
decizia din 1 aprilie

Dosarul DNA în care a fost condamnat Racz este primul în care a fost interceptat de procurori Codruț Marta, procurorii reținând că fostul șef de cabinet al lui Blejnar îi acorda protecție lui Attila Racz.  „În ceea ce privește autoritățile locale cu atribuții în domeniu, acestea doar s-au prefăcut că realizează respectivele controale, care erau de obicei anunțate pentru ca inculpații să se poată pregăti (…) Principala activitate a autorităților locale cu atribuții în domeniu a fost acoperirea evazioniștilor”, scriu procurorii DNA în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe Racz.

De altfel, la trimiterea în judecată a lui Racz, procurorii DNA au disjuns un nou dosar în care urmau să facă cercetări împotriva lui Marta și a lui Sorin Blejnar.  Momentul arestării lui Racz, în iulie 2011, a fost primul semn important că procurorii se apropiau puternic de capii Fiscului de atunci – Sorin Blejnar, Codruț Marta și Viorel Comăniță, fost șef al Vămilor din România. Rețeaua este  considerată una foarte puternică de procurori.

Practic, inculpații din acest dosar nu recunosc existența vreunei autorități a statului, disprețul față de regulile sociale reliefându-se cu claritate din limbajul și atitudinea lor, fiind adepții principiului conform căruia dacă „te bagi” cu cei aflați „la putere”, ca să folosim terminologia inculpatului Livadariu Stelian, ești intangibil, eventualele verificări făcute în legătură cu activitatea ta fiind doar un disconfort de moment, pentru că, în final, cu suma corespunzătoare totul se poate aranja (conform declarațiilor inculpaților surprinse în convorbirile ambientale și telefonice)

Rechizitoriul procurorilor DNA

Principalii „locotenenți” ai lui Racz, frații Stelian și Ion Livadariu de la Constanța și un anume Dumitru Costache au primit câte șase ani de închisoare

Dacă celălalt locotenent al lui Marta, Radu Nemeș avea o anumită zonă unde acționa, rețeaua condusă Attila Peter Racz livra benzină de contrabandă în general în benzinăriile din zona Sibiu – Alba Iulia.

În afară de dosarul DNA în care a fost condamnat de Tribunalul București, Attila Peter Racz a mai fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Brașov alături de Sorin Blejnar pentru același gen de fapte, adică evaziune fiscală cu produse petroliere. Și în dosarul de la Brașov a fost interceptat Codruț Marta pe relația cu Racz însă procurorii DIICOT Brașov a decis să nu îl trimită în judecată pe acesta.

Cristi Ciupercă