6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:33
No menu items!

UNPR, mărul discordiei între PSD şi PNL. Cum afectează planul lui Ponta de fuziune a stângii

spot_img

Ponta Oprea

Lupta pentru posturile guvernamentale din Cabinetul Ponta 2 nu s-a terminat. Liderii USL se contrează pe metoda de împărţire a secretarilor de stat şi a şefilor de agenţii.

Pretenţiile UNPR, noul aliat introdus de PSD în ecuaţia USL, constituie mărul discordiei dintre liberali şi social-democraţii. Oamenii lui Gabriel Oprea ţintesc o serie de posturi de secretrai de stat care se află tocmai în subordinea unor miniştri liberali. Aceştia din urmă nu acceptă deloc să aibă progresiști în minister pe motiv că cine a trădat o dată, o va face a doua oară. Cum Victor Ponta l-a băgat pe Gabriel Oprea în hora guvernării, liberalii îi cer acestuia să le găsească aliaţilor mai mici posturile dorite, dar la ministerele conduse de proprii colegi de partid, o perspectivă nu tocmai fericită pentru liderul PSD, presat din toate părţile de baronii locali şi liderii de filiale să le satisfacă doleanţele – posturi în eşalonul doi de guvernare şi în serviciile deconcentrate din teritoriu.

La împărţeala funcţiilor din prima garnitură, UNPR nu a obţinut niciun minister cu portofoliu. Şi atunci, ca şi acum, liberalii, dar şi baronii social-democraţi din teritoriu au constituit principala piedică în calea ambiţiilor lui Oprea&Co. Liderului UNPR i s-a oferit, ca premiu de consolare, poziţia de vicepremier, cu promisiunea lui Victor Ponta că vor fi compensaţi cu mai multe posturi de secretari de stat, şefi de agenţii guvernamentale, dar şi cu funcţii pentru oamenii lor din serviciile deconcentrate.

Acum, premierul este pus în imposibilitatea de a-şi onora promisiunile făcute. Dacă în primul Cabinet Ponta, cei de la UNPR au beneficiat doar de un post de secretar de stat, respectiv la Ministerul Justiţiei (Gheorghe Emacu), acum ei au emis pretenţii şi pentru alte posturi similare, cum ar fi Ministerul de Interne, al Transporturilor şi al Economiei, plus patru-cinci funcţii de subsecretari de stat, susţin surse din cadrul USL. Oprea mai cere şi controlul Agenţiei Sanitar Veterinare, instituţie care mai fost în trecut sub conducerea unui membru al UNPR (Radu Roatiș).

Toate aceste ministere se află însă sub control liberal, iar oamenii lui Crin Antonescu au făcut literă de lege şi scut din ideea ministerelor monocolore: cine are ministerul, dă şi secretarul de stat, chiar dacă Victor Ponta a precizat, luni, că nu se mai pune această problemă. Mai mult, liberalii ar dori ca acest concept să fie extins în teritoriu şi în cazul serviciilor deconcentrate.

Miniştrii liberali în cauză nici nu doresc să audă de o astfel de variantă, fiind de părere că reprezentanţii UNPR vor trebui să aspire la funcţii în ministerele arondate PSD. De altfel, ministrul transporturilor, Relu Fenechiu, a închis uşa ministerelui său până şi celor susţinuţi de PSD. Omul de încredere al primarului Constanţei, Radu Mazăre, Valentin Preda, a fost demis, săptămâna trecută, de Fenechiu din funcția de secretar de stat, iar acum Ponta îi caută un loc similar mai călduţ la Dezvoltare Regională, sub oblăduirea lui Liviu Dragnea.

Puşi în faţa refuzului PNL, liderii UNPR au făcut noi presiuni şi diligenţe pe la Victor Ponta. Conform unor surse, însăşi ideea fuziunii prin absorbţie a UNPR în PSD la viitorul Congres din aprilie depinde de satisfacerea doleanţelor progresiştilor, ne-au declarat sursele citate. Pentru a potoli nemulţumirile aliaţilor săi, Ponta a avut ieri, înainte de şedinţa conducerii PSD, o întrevedere cu Oprea la sediul UNPR, căruia i-a promis că va găsi o soluţie de compromis: social-democraţii vor ceda câteva posturi de secretari de stat şi agenţii pentru a asigura colaborarea UNPR în parlament şi în teritoriu.

Liderii USL mai au de negociat în aceste zile şi repartizarea şefilor de agenţii naţionale şi de instituţii judeţene. Din cei 110 preşedinţi de agenţii şi160 de şefi în companii naţionale, plus cota de peste 1.200 de directori în instituţii deconcentrate existente la nivel judeţean, UNPR speră la cel puţin 10 din aceste posturi, în conformitate cu reprezentarea lor în noul legislativ.

Bătălia serioasă se dă pentru companiile de stat. PSD va conduce Poşta Română, Compania Naţională de Investiţii, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Garda de Mediu, şi a preluat deja CNADNR de la Ministerul Transporturilor. UNPR vrea ANSV, dar şi posturi de conducere la Apele Române, în special în teritoriu. Pentru ANSV, Oprea îl susţine tot pe Radu Roatiş, fost preşedinte al agenţiei, care a trecut la un moment dat de la PNL la UNPR şi a cărui trădare nu a fost însă uitată de liberali, care se opun unei astfel de numiri. UNPR se mai bate cu PC pe Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, unde latifundiarul nemţean Culiţă Tărâţă are propriile jocuri şi interese. Organismul Intermediar POS Mediu şi Agenţia Domeniilor Statului sunt alte instituţii unde liderii UNPR îşi cer partea de posturi de conducere.

În paralel, „decapitarea“ şefilor din administraţia publică, ce nu sunt membri de partid, va fi operată până la mijlocul acestei luni. Cele patru partide care formează USL au cerut deja liderilor judeţeni să înainteze o listă, la centru, cu numele celor care urmează să preia conducerea instituţiilor deconcentrate. Progresiștii mai cer liber la fondurile structurale pentru propriile proiecte şi iniţiative din judeţe, blocate sau suspendate în ultimii ani, pe fondul controalelor cerute de Comisia Europeană.

Valeriu Motoc