-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:56
No menu items!

UNJR: Ministrul justiției dezinformează în legătură cu demersurile în instanță privind arhiva SIPA

spot_img

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) susține că ministrul justiției, Tudorel Toader, a dezinformat opinia publică atunci când a anunțat că o instanță de judecată a respins acțiunea formulată de UNJR având ca obiect anularea HG referitoare la arhiva SIPA.

UNJR arată faptul că acțiunea depusă la Curtea de Apel București este de fapt o cerere de „suspendare” a executării HG 410/ 2017, și nu de „anulare”.

„Ne îndoim că, la calibrul de profesor universitar, ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu știe diferența dintre suspendarea executării unui act și anularea unui act. După ce prima instanță își va motiva hotărârea, UNJR o va ataca cu recurs. În paralel, UNJR va iniția și acțiunea de anulare a HG 410/2017”, mai spune UNJR.

Mai mult, UNJR arată faptul că, în același mesaj postat pe Facebook, Tudorel Toader a susținut că „din 19 iunie, Ministerul Justiției așteaptă, de la CSM și asociațiile profesionale, propuneri pentru desemnarea unui magistrat în Comisia de inventariere a fondului arhivistic SIPA”.

„Aceasta este o altă manipulare a ministrului Justiției, Tudorel Toader, deoarece ceea ce acesta ‘așteaptă’ nu are cadru legal, dat fiind că HG-ul pe care l-a inițiat nu prevede în componența comisiei de reinventariere a arhivei SIPA niciun magistrat, ci doar reprezentanți din cadrul puterii executive (art.2 alin.1 din Hotărâre). Acesta este și unul din motivele pentru care UNJR a contestat în instanță HG 410/2017. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu este la primul ‘joc’ manipulativ unde prezintă jumătăți de adevăruri, cu scopul de a induce în eroare opinia publică cu privire la acțiunile pe care le face cu privire la arhiva SIPA”, declară UNJR.

UNJR mai spune că, atunci când a promovat HG 410/2017, Tudorel Toader a susținut public că dorește „desecretizarea” arhivei SIPA, însă judecătorii au atras atenția că, prin modul cum a fost conceput HG-ul 410/2017, nu se va „desecretiza” arhiva SIPA, ci se va deschide o nouă etapă a suspiciunilor privind modul de gestionare a acestei arhive, care se va adăuga celor deja existente.

„Astfel, competența comisiei de reinventariere este ambiguă, nu se înțelege cine va distruge documentele (comisia doar propune), cine va sesiza organele de urmărire penală (comisia este organism consultativ, nu de control, conducere sau ordine și siguranța publică, așa cum prevede art. 61 din Codul de procedură penală, invocat în HG), nu este prevăzută vreo cale ca persoane vizate să poată contesta veridicitatea informațiilor existente în arhivă. Mai mult, deși a promis că va acționa transparent, când a venit momentul să facă dovada transparenței, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat că lista cu membrii comisiei de reinventariere a arhivei SIPA, precum și ordinele de numire și regulamentul de funcționare al comisiei sunt ‘secrete’. Evident că ne întrebăm cam cât de transparent poate fi un proces de ‘desecretizare’ a unei arhive secrete făcută de o comisie care e secretă”, mai afirmă reprezentanții UNJR.

R.D.