-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:48
No menu items!

Unifarm, stat în stat. Și-a secretizat contractele din pandemia de COVID-19 (Presă)

spot_img

Noua conducere a Unifarm SA, reprezentată de Cornel Ionuţ Ionescu, anunţă că toate contractele încheiate pe timp de pandemie de către companie sunt „acte juridice de o complexitate şi importanţă deosebită” şi, ca atare, le-a încadrat sub „secretul comercial”, refuzând să le dea publicităţii.

Şeful interimar al Unifarm SA a fost solicitat să transmită în baza legii 544/2001 privind accesul informaţii de interes public toate contractele încheiate de instituţia pe care o conduce în perioada 1 martie 2020-30 iunie 2020, pe orice fel de echipamente de protecţie: măşti, combinezoane, ochelari de protecţie, ventilatoare, teste rapide/PCR, şi să transmită publicului cine a încheiat respectivele contracte în numele Unifarm SA, data încheierii contractelor, cantităţile cuprinse în contracte, modalitatea de achiziţie, valoarea totală a fiecărui contract şi firmele de la care s-au contractat cât şi cele care au livrat respectivele echipamente/produse de protecţie împotriva pandemiei COVID-19. Însă actualul şef al Unifarm a refuzat, scrie jurnalista Sorina Matei într-un material apărut la Mediafax.

Şeful Unifarm: Publicarea aduce atingere secretului comercial

Cornel Ionuţ Ionescu susţine că respectivele contracte încheiate de CN Unifarm SA au un „obiect extins”, ele în continuare „îşi produc efectele”, că o parte „au clauze de confidenţialitate a informaţiilor”, iar unele dintre ele sunt „încă în desfăşurare”.

Mai mult, acesta arată că informaţiile publice solicitate în bata legii „constituie informaţii ce privesc activităţile comerciale ale companiei iar publicarea acestora ar aduce atingere, printre altele, secretului comercial”.

Actualul şef al Unifarm susţine că instituţia sa nu se finanţează din fonduri publice, deşi în urmă cu câteva luni susţinea contrariul

Iar asta nu este totul. CN Unifarm SA arată, prin directorul său interimar, că în activitatea sa operaţională, nu se finanţează din fonduri publice, deşi potrivit legii şi rapoartelor Curţii de conturi este o persoană juridică română, cu capital integral de stat, sub autoritatea Ministerului Sănătăţii care este acţionar al CN Unifarm SA. În plus, Guvernul României, adică statul român, a garantat o linie de credit de 1,15 miliarde lei (peste 250 de milioane de euro) pentru CN Unifarm SA la Eximbank SA. Adrian Ionel, acum fost director general al Unifarm, îl contrazicea şi el pe actualul director general interimar al Unifarm, Cornel Ionuţ Ionescu, în doiă comunicate de presă postate chiar pe siteul instituţiei.

Ionel susţinea în martie 2020, în timpul crizei pandemiei de COVID- 19, că din data de 16 martie 2020, ora 15.00, „Unifarm a fost capitalizată masiv de Guvern” iar după 3 zile acesta a anunţat, tot printr-un comunicat de presă, că „Unifarm SA i s-a încredinţat de către statul român, în data de 16.03.2020, un fond pentru a ajuta la asigurarea necesarului pentru situaţia de urgenţă” şi totul nu poate fi „irosit pe avansuri pentru importuri pentru care nu avem control în speranţa că vom recupera aceşti bani”.