Femeile din Ungaria fug în alte țări pentru a face întreruperi de sarcină, deoarece costurile unei astfel de proceduri s-au mărit foarte mult. De exemplu, costul unui avort este cuprins între 500-600 de euro, care înseamnă jumătate din salariul mediu lunar din țara vecină.
Avortul în Ungaria este legal, dar tratamentul și listele de așteptare le determină pe femei să își întrerupă sarcina în afara țării, conform unor experți citați de presa din Ungaria. Principala lor destinație este Austria.
Avortul chirurgical este legal până în a 12-a săptămână în Ungaria, dar femeile sunt obligate să participe la două întâlniri obligatorii cu un serviciu de stat. Prima este pentru a se informa cu privire la alte posibilități, printre care și adopția, a explicat Réka Lebedi, avocat la Uniunea Maghiară pentru Libertăți Civile (TASZ), un ONG pentru drepturile omului. Scopul celei de-a doua este de a le informa pe gravide cu privire la pericolele operației de întrerupere a sarcinii.
Potrivit lui Lebedi, două probleme apar cu aceste consultări: „Aceste servicii de protecție a familiei sunt incredibil de ocupate”, a spus ea, ceea ce poate duce la faptul că femeile nu mai au timp. „Și, prin intermediul partenerilor noștri, știm că intonația de la aceste consilieri poate fi degradantă față de femei”.
,,Nu există nicio lege în Ungaria care să interzică în mod clar călătoria pentru (un avort)”, a declarat Lebedi Christian Fiala, un ginecolog la clinica Gynmed din Viena, spune că unitatea administrează avorturi la 10 până la 15 femei maghiare în fiecare săptămână. Gynmed este doar una dintre multiplele clinici care apar pe prima pagină a unei căutări pe Google.
Amalia Capră