- UPDATE
Ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european, consideră Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care precizează că această poziţie a fost comunicată părţii ungare.
MAE a transmis, marţi, o serie de precizări de presă referitoare la intenţia Ungariei de a construi un gard la graniţa cu România.
„Ministerul român al Afacerilor Externe a fost informat de către Ministerul ungar al Afacerilor Externe cu privire la această intenţie cu puţin timp înainte de a fi anunţată public”, se menţionează în comunicat.
MAE precizează că a informat „în timp util, de urgenţă, factorii de decizie competenţi din România în legătură cu această situaţie”.
Ministerul Afacerilor Externe consideră că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european. Această poziţie a fost deja comunicată părţii ungare.
Ministerul Afacerilor Externe
comunicat de presă
Guvernul de la Budapesta a decis să înceapă pregătirile în teren pentru extinderea la granița cu România a gardului pe care îl construiește la frontiera cu Serbia, pentru a face față unei eventuale schimbări a rutei folosite de migranți. Anunțul a fost făcut marți de ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite Reuters.
”Am luat decizia de a începe lucrările pregătitoare pentru construirea unui gard începând de la granița ungaro-sârbo-română pe o lungime rezonabilă, în eventualitatea mutării presiunii migraționiste în direcția României”, a spus șeful diplomației ungare, într-o conferință de presă.
Poliţia ungară a reţinut luni un număr-record de 9.380 de persoane care au intrat ilegal pe teritoriul Ungariei, pe la granița cu Serbia, a anunţat marţi Poliţia naţională, citată de agenţia MTI. Potrivit polițiștilor, proceduri juridice au fost lansate împotriva a 13 persoane pentru trafic de fiinţe umane şi împotriva a cinci persoane pentru falsificare de documente.
Noua legislație ungară, în vigoare de marţi, prevede că traversarea ilegală a frontierei ungare este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu trei ani de închisoare şi expulzarea din ţară.
Raluca Dan