6.5 C
București
sâmbătă, 9 noiembrie 2024 - 4:41
No menu items!

Ungaria respinge embargoul UE asupra petrolului rusesc

spot_img

Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de UE ce include un embargo asupra petrolului rusesc, în forma sa actuală, a declarat, luni, pentru BBC europarlamentarul Fidesz Balazs Hidveghi, transmite MTI.

„Respingem actualul set de sancţiuni pentru că în forma prezentă este pur şi simplu inacceptabil; încalcă o linie roşie pentru ţara noastră”, a spus Hidveghi, adăugând că, pe lângă Ungaria, mai sunt o serie de alte ţări din Europa centrală, şi de asemenea şi Germania, care nu se află în poziţia de a tăia brusc şi complet importul de petrol rusesc.

„Nu putem distruge industrii întregi şi opri funcţionarea unor afaceri întregi şi să lăsăm fără lucru milioane de oameni”, a insistat politicianul ungar, potrivit căruia decizia privind instituirea unui embargo a fost luată pripit şi sancţiunile „ne-ar afecta pe noi mai mult decât le-ar face rău ruşilor pe care vrem să-i sancţionăm”.

Este nevoie de timp mai mult pentru a negocia detaliile unei asemenea decizii, a apreciat Hidveghi.

Întrebat în legătură cu calendarul care le permite statelor membre să renunţe treptat la importurile de petrol rusesc până la finele anului în curs, europarlamentarul Fidesz a subliniat că intervalul de timp este scurt pentru o ţară ca Ungaria, care este aproape complet dependentă de importul de petrol rusesc şi dispune de o rafinărie construită care lucrează cu ţiţei rusesc. „Este nevoie de mai mult timp, e nevoie de mai multă consideraţie”, a reiterat politicianul ungar.

„Avem nevoie de contracte internaţionale care să garanteze securitatea energetică pentru popoarele şi pentru ţările noastre şi consider că Bruxellesul şi UE ar trebui să joace un rol activ, pro-activ în acest sens”, a spus europarlamentarul maghiar.

Miniștrii de externe ai UE au încercat să facă presiuni publice luni asupra Ungaria pentru a-și ridica vetoul împotriva unui embargo pentru petrolul rusesc, Lituania afirmând că blocul este „ținut ostatic de un stat membru”.

Embargoul propus de Comisia Europeană la începutul lunii mai ar fi cea mai dură sancțiune de până acum după invadarea Ucrainei și include interzicera importurilor de petrol din Rusia.

                                                                                                                   Adina Silav