Ungaria nu mai are nevoie de serviciile Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi în acest sens solicită închiderea reprezentanţei acestuia la Budapesta şi întreruperea cooperării, l-a anunţat guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, pe directorul general al FMI, Christine Lagarde.
Ungaria speră să iasă din criză prin forţe proprii. Țara a făcut față perioadei dificile doar datorită creditului de 20 de miliarde oferit de FMI, iar acordul a fost semnat predecesorul lui Viktor Orban.
Matolcsy a declarat că Ungaria nu are nevoie de ajutorul FMI şi promis să plătească în totalitate şi anticipat, până la sfârşitul anului, toţi banii contractaţi în urmă cu 5 ani. Potrivit acestuia, guvernul a reuşit să reducă deficitul bugetar sub 3% din PIB, nivel prevăzut în acordul de la Maastricht, semnat de toţi noii membri ai UE. Guvernul ungar, afirmă Matolcsy, a reuşit să reducă şi datoria de stat.
Relaţiile dintre Budapesta şi FMI nu au fost niciodată foarte bune, însă în 2010, când la putere în această ţară est-europeană a venit Viktor Orban, acestea s-au deteriorat şi mai mult, iar în prezent au ajuns la cel mai scăzut nivel posibil, săptămâna aceasta acutizându-se .
Marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, care înainte a fost ministru al economiei, i-a scris directorului FMI, cerându-i să închidă reprezentanţa fondului în Ungaria, pentru că serviciile acestuia nu mai sunt aici necesare. FMI a răspuns că termenul de şedere al reprezentantului fondului în Ungaria expiră la sfârşitul lui august şi, în virtutea solicitării guvernului Orban, nu va fi prelungit.
C.I.