4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:05
No menu items!

Ungaria cedează în faţa Comisiei Europene pentru a evita sancţiuni

spot_img

Ungaria cedează în faţa Comisiei Europene pentru a evita sancţiuni

Ungaria este pe cale să cedeze presiunilor Comisiei Europene în legătură cu ultimele modificări la Constituţie pentru a evita sancţiuni, a precizat o sursă europeană apropiată dosarului, informează AFP.

Într-o scrisoare adresată săptămâna trecută Comisiei Europene Premierul ungar, Viktor Orban, şi-a anunţat decizia de a renunţa la introducerea unei taxe speciale pentru populaţie în cazul în care Budapesta ar trebui să plătească o amendă în urma unei proceduri de infringement din partea UE.

Totodată, Orban și-a manifestat intenția de a da înapoi în privinţa posibilităţii oferite preşedintelui Oficiului Naţional al Justiţiei de a transfera un proces unui judecător mai conciliant după începerea unei proceduri, ceea ce este considerat o încălcare a principiului independenţei judecătorilor.

În același timp, șeful guvernului de la Budapesta a promis un compromis în ceea ce privește proiectul de lege care împiedică marile partide să ducă o campanie electorală pe posturi de televiziune private, propunând o excepţie care stipulează că noile reguli nu vor viza alegerile europene.

În pofida acestor eforturi, Executivul european vrea să acţioneze împreună cu Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei, dorind o modificare a Constituţiei ungare în punctele sale controversate.

Comisia de la Veneţia urmează să publice un aviz la mijlocul lunii iunie privind consecinţele ultimelor modificări la Constituţia ungară.

În cazul în care Comisia va accepta excepţia pentru alegerile europene, acest lucru ar însemna că este de acord cu piedicile în calea exercitării dreptului de a face campanie pe posturile private de televiziune pentru viitoarele alegeri din Ungaria din 2014, potrivit Agerpres.

Comisia Europeană este pregătită să lanseze o procedură de infringement. Scrisoarea de începere a procedurii este finalizată, a precizat sursa citată. Însă preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, este în favoarea unei soluţii politice.

Barroso a exprimat la 12 aprilie ‘gravele îngrijorări’ ridicate la Bruxelles de recentul amendament la Constituţia ungară, a patra modificare în interval de 15 luni. El a adresat trei întrebări la care autorităţile ungare trebuie să dea un răspuns.

Viktor Orban se declara dispus la compromis în două puncte, însă ridica o obiecţie de inadmisibilitate privind taxa specifică pentru a regla o amendă impusă de UE.

„Pe acest subiect, cabinetul ungar nu va face niciun pas în spate, deoarece nu suntem pregătiţi să ne creştem deficitul public din cauza unei amenzi sau unei despăgubiri internaţionale”, a afirmat el la 19 aprilie.

Comisia Europeană a recomandat la sfârşitul lunii mai scoaterea Ungariei de sub procedura de infringement pentru deficit excesiv.

T.E.