2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:05
No menu items!

Ungaria amenință Bulgaria că-i va bloca aderarea la Schengen. Ce vor ungurii

spot_img

Ungaria se va opune intrării Bulgariei în zona Schengen, dacă Sofia nu va elimina taxa de tranzit pentru gazul rusesc, a anunţat, sâmbătă, Ministerul ungar de Externe.

Amenințarea transmisă de Budapesta vine la mai puțin de o zi după ce Olanda a anunțat că nu se mai opune ca Bulgaria să adere la spațiul Schengen.

Ministrul de Externe, Peter Szijjarto, a declarat, potrivit unui comunicat de presă, că Ungaria a transmis clar Bulgariei că va interzice intrarea în UE dacă taxa pe principala rută de import de gaz a Ungariei va rămâne în vigoare.

Un veto spus intrării Ungariei în Schengen afectează în egală măsură candidatura României, cele două ţări fiind luate în considerare împreună pentru aderarea la spaţiul european de liberă circulaţie.

„Le-am spus clar bulgarilor că, dacă menţin această taxă, dacă pun în pericol siguranţa aprovizionării cu energie a Ungariei pentru mult timp, atunci vom spune veto la intrarea lor în Schengen”, a declarat Peter Szijjarto. El a precizat că Ungaria îşi va ridica veto-ul de îndată ce taxa de tranzit va fi abrogată.

Într-o postare video pe Facebook, politicianul de la Budapesta a calificat demersul Bulgariei drept „scandalos şi ostil”, deoarece pune în pericol tranzitul de gaze naturale destinate Macedoniei de Nord, Serbiei şi Ungariei. Szijjarto a declarat că decizia Bulgariei este contrară reglementărilor europene.

„În timp ce taxa urmăreşte să reducă profiturile Gazprom, care, conform acordurilor privind furnizarea de gaze, ar trebui să suporte costurile, ar putea totuşi să ducă la întreruperi ale tranzitului şi/sau la costuri mai mari pentru ţările care primesc gaze pe această rută”, au declarat economiştii de la UniCredit într-o notă citată de Reuters și news.ro.

Ţările vest-europene au făcut eforturi mari pentru a scăpa de dependenţa de gazul rusesc, dar Ungaria a primit 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an de la Rusia în cadrul unui acord semnat în 2021, ruta de furnizare venind în principal prin Bulgaria şi Serbia.

Din cauza condiţiilor actuale geopolitice şi de securitate, cea mai mare parte a gazului necesar pentru aprovizionarea Ungariei trece prin această conductă, iar decizia Bulgariei, care este „complet contrară legislaţiei europene, riscă printre altele să oprească livrările de gaz către Ungaria”, a explicat şeful diplomaţiei ungare.

Péter Szijjártó a semnalat că, săptămâna viitoare, va fi luată o decizie privind aderarea Bulgariei la Spaţiul Schengen, „aşa că, brusc, (Sofia) a început să încerce să retragă această lege”, susţine el.

“Dacă va fi retrasă, ne vom retrage şi noi decizia privind votul de veto”, a declarat ministrul ungar de externe.

                                                                                                         Adina Bucur Silav