5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:08
No menu items!

Ungaria a aprobat legea care clatină sistemul bancar. De ce nu se poate întâmpla în România așa ceva

spot_img

Debitorii din Ungaria vor primi bani pentru sumele care le-au fost luate ilegal de către bănci

 viktor-orban

Parlamentul Ungariei a aprobat vineri legislația care protejează clienții băncilor de practicile abuzive ale băncilor în domeniul împrumuturilor în valute străine.

Legea, aprobată luna trecută și de Curtea Supremă de la Budapesta, obligă băncile să compenseze clienții care au pierdut bani din cauza faptului că sumele împrumutate au fost denominate în alte valute.

Devalorizarea forintului din ultimii ani a făcut ca deținătorii de credite ipotecare să plătească din ce în ce mai mulți bani, iar legea rezolvă această problemă prin aducerea creditului la reperul forint.

De exemplu, un cetățean ungar care a împrumutat 100.000 de franci elvețieni în 2006 a primit de la bancă echivalentul acestei sume în moneda națională – 17,8 milioane de forinți. Doar prin raportarea la principal, suma pe care o are de returnat în 2014 este de 25,5 milioane de euro.

Legislația din Ungaria prevedea că un client nu poate lua un împrumut în altă valută, ci doar poate lua ca reper acea valută. Pe toată durata creditului, clientul a rambursat în forinți, la cursul de vânzare stabilit de bancă. Deci banca a câștigat nu doar din dobânda creditului, ci și din diferența dintre cursul de vânzare și cel de cumpărare.

De aceea, acest tip de legislație nu se poate aplica în România, unde clienții chiar au luat sumele respective în franci elvețieni și trebuie să le restituie în același mod.

Băncile din Ungaria vor returna clienților sumele pe care le-au luat în plus prin acest sistem, iar procedurile vor fi formulate într-un pachet legislativ separat.

De asemenea, clienții vor fi despăgubiți pentru modificările unilaterale din contracte, situație care se aplică în România, dar nu prin lege, ci prin decizii ale instanțelor.

Un oficial al Băncii Centrale a Ungariei a afirmat că sistemul bancar va cheltui cel puțin 1,9 miliarde de euro pentru a acoperi aceste plăți compensatorii. Totuși o modificare de ultimă oră a fost impusă, astfel încât sunt vizate doar creditele contractate după 1 ianuarie 2004, data aderării la UE.

Primele efecte pe piața bancară au apărut imediat. Acțiunile Grupului Erste au scăzut cu 14% vineri, după ce instituția de credit a prognozat pierderi record de până la 1,6 mld. € pentru acest an, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria și România.

Indicele Bursei din Budapesta a scăzut cu 1,3 puncte procentuale, aproape de minimul ultimelor două luni.

Premierul Viktor Orban (foto) a afirmat în mai multe rânduri că piața bancară din Ungaria ar trebui să fie în proprietatea capitalului ungar, în proporție de peste 50%. În prezent, cota de piață a băncilor străne în Ungaria este de 58%, mai mică decât în România – 75%.

György Matolcsy, guvernatorul băncii centrale de la Budapesta, a afirmat în decembrie 2013 că patru mari bănci străine se vor retrage de pe piața Ungariei până în vara lui 2015. Cele mai mari șanse pentru o retragere rapidă le au Raiffeisen Bank International și Erste Bank.

Băncile străine care au filiale în Ungaria sunt Raiffeisen, Erste, Intesa Sanpaolo, Unicredit, KBC, Bayern LB, Citi și divizia bancară a General Electric.

Vlad Bârleanu