1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 13:50
No menu items!

Ungaria și Rusia negociază un nou proiect de gazoduct, cu evitarea României și Ucrainei

spot_img

Guvernul lui Viktor Orban merge pe mâna Moscovei, chiar și după ce South Stream a eșuat

nabucco

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto și ministrul rus al Energiei Aleksandr Novak au discutat luni la Moscova despre cooperarea în domeniul gazelor naturale, în urma deciziei Federației Ruse de a abandona proiectul de conducte South Stream, iar una dintre variante este aducerea gazelor rusești din Turcia, printr-un sistem de conducte prin vestul Balcanilor, potrivit agenției MTI.

Cei doi miniștri au discutat variante alternative pentru furnizarea de gaze rusești către Europa Centrală și despre întărirea prezenței companiei MOL în Rusia.

”Novak a reafirmat planul Rusiei de a furniza întreaga cantitate de gaz programată inițial pentru South Stream către infrastructura din Turcia, unde un centru major pentru distribuția regional a gazelor va fi construit, lângă granița cu Grecia. O sarcină pentru Ungaria în acest context va fi să creeze condițiile financiare, tehnice și de infrastructură pentru a aduce gazele furnizate de Rusia și, parțial, de Azerbaidjan prin Turcia și Europa de Sud-Est către Europa Centrală. Prin urmare, Ungaria va trebui să poarte negocieri cu Grecia și cu statele din Balcanii de Vest, pentru o nouă rută potențială de furnizare a gazelor, a spus acesta”.

relatare MTI

 Pe 1 decembrie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat la Ankara, că renunță la construirea gazoductului South Stream, din cauza opoziției Bulgariei. Rusia ar urma să construiască, împreună cu o companie din Turcia, un gazoduct cu o capacitate anuală de 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia către Turcia, tot prin Marea Neagră. Acest gazoduct ar urma să se folosească de îmbunătățirile de infrastructură făcute deja pentru pregătirea South Stream.

Proiectul South Stream, cu un cost de peste 40 de miliarde de dolari, ar fi urmat să aducă gaze dinspre Federația Rusă înspre Austria, prin Marea Neagră, Bulgaria, Serbia și Ungaria. România s-a opus acestui proiect, alături de Comisia Europeană, pentru că nu rezolvă problema monopolului furnizorului – Rusia.

Varianta de transport anunțată de Novak este probabilă pe ruta Turcia-Grecia-Bulgaria-Serbia-Ungaria.