-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:54
No menu items!

Unde vor fi cazați refugiații care vor ajunge în România

spot_img

Vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, a declarat, sâmbătă, la Galaţi – întrebat dacă se vor face noi tabere pentru refugiaţi – că „e posibil orice, oriunde în România, dacă situaţia o impune”. Oprea a precizat că România nu este sub presiune migraţionistă în acest moment, dar cifrele sunt în dinamică.

„Noi în momentul de faţă avem şase centre unde pot merge migranţi. Aţi văzut că am făcut şi două tabere, în zona Timişoara. Acolo am luat măsurile imediat. Din datele şi informaţiile pe care le avem, putem asigura securitatea naţională a României fără probleme în momentul de faţă şi luăm toate măsurile în dianamică atunci când situaţia va prespune acest lucru. Important este să gestionăm, în momentul de faţă, cu toate instituţiile de resort securitatea naţională a României… E posibil orice, oriunde în România, dacă situaţia o impune”, a afirmat Gabriel Oprea, întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă se vor face noi tabere pentru imigranţi pe teritoriul ţării.

Pe de altă parte, întrebat despre faptul că Austria şi Germania vor trimite aproximativ 5.000 de imigranţi în alte state ale UE, inclusiv în România, pe baza Regulamentului Dublin, Oprea a spus că în Europa ar fi un milion de imigranţi, însă în România nu există o presiune migraţionistă în acest moment.

În momentul când a apărut această problemă cu migranţii – cifrele sunt în dinamică – în momentul de faţă se pare că sunt aproximativ un milion de migranţi prin Europa, am luat măsuri imediate cu toate instituţiile care asigură securitatea naţională a României. Am întărit graniţa, în primul rând cu Serbia, apropiată de ruta acestora. Ştiţi foarte bine că în aprilie anul acesta România, în mod voluntar, a acceptat un număr de 1.785 de migranţi. Atât este posibilitatea României în momentul de faţă. (…)Am mers de două ori la Bruxelles, la JAI, cu un mandat dat de preşedintele României, dar şi de primul ministru – suntem solidari cu Europa; e normal să facem acest lucru. Primim cei 1.785 de migranţi. Atât este capacitatea noastră. Nu am fost de acord şi nu am votat cotele obligatorii. Au fost patru ţări care au votat împotriva acestor cote obligatorii şi mă refer la România, Slovacia, Cehia şi Ungaria. S-a abţinut Finlanda.

Gabriel Oprea
vicepremier pentru securitate națională, ministru al afacerilor interne

R.D.