3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024 - 18:17
No menu items!

Unde nu vor vota românii. Țările și orașele fără secții de votare

spot_img

Ministrul Afacerilor Externe (MAE), Luminita Odobescu, a oferit, luni, informații esențiale pentru românii din diaspora care vor să voteze la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024.

Luminița Odobescu a anunțat că vor fi organizate 950 de secții de votare în străinătate pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din acest an,  fiind cel mai mare număr de secții de votare din istorie.

„Este un număr record, cu 35 de secții mai multe decât cele 915 organizate pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024,” a declarat aceasta.

Contextul organizării secțiilor a fost unul complex, determinat de calendarul electoral care include trei weekend-uri consecutive cu alegeri și specificul votului în străinătate, ce presupune trei zile de vot pentru fiecare tur al alegerilor prezidențiale și două zile pentru parlamentare.

Luminita Odobescu a subliniat că, pentru a asigura o bună organizare a alegerilor și a răspunde cerințelor comunității românești din diferite colțuri ale lumii, adresele unor secții de votare vor fi diferite între cele trei rânduri de alegeri.

„Este important ca cetățenii români din diaspora să știe că vor exista modificări ale adreselor secțiilor de votare pentru fiecare tur de alegeri. De exemplu, în Finlanda, Franța, Spania și Marea Britanie, secțiile de votare pot avea adrese diferite între primul tur al alegerilor prezidențiale, alegerile parlamentare și al doilea tur al alegerilor prezidențiale”, a declarat ministrul. 

În cadrul declarațiilor sale, Luminița Odobescu a lansat și un apel către românii din diaspora: „Folosesc acest prilej pentru a face un apel către toți cetățenii români care vor vota în străinătate să se documenteze corespunzător înainte de a se prezenta la secțiile de votare. Este foarte important ca fiecare alegător să verifice dacă secția de votare la care intenționează să participe are sau nu adrese diferite între primul tur al alegerilor prezidențiale, alegerile parlamentare și al doilea tur al alegerilor prezidențiale.”

Unde nu se vor organiza secții de votare

Nu s-au organizat secții de votare în orașe și țări precum Odesa, Afganistan, Rostov-pe-Don, Sudan, Venezuela, Libia și Fenian, din motive obiective de securitate.

”Din motive obiective, nu s-au mai organizat secții de votare în următoarele state sau orașe în Afganistan, Rostov-pe-Don, Odesa, Sudan, Venezuela, Libia și Fenian. Din cele 950 de secții de votare din străinătate, 140 au fost desemnate să îndeplinească și atribuțiile specifice gestionării plicurilor cu voturi prin corespondență, atât la alegerile prezidențiale, cât și la alegerile parlamentare”, a mai transmis Luminița Odobescu.

USR a atacat în instanţă decizia BEC 

USR a anunţat, luni, că a atacat în justiţie hotărârea Biroului Electoral Central (BEC) conform căreia prelungirea programului secţiilor de vot din străinătate la alegerile prezidenţiale se poate face doar în ziua de duminică, formaţiunea susţinând că aceasta limitează dreptul la vot în cazul românilor din diaspora.

Reprezentanţii USR afirmă că decizia BEC este bazată pe o interpretare greşită a legii, care arată clar că votul se poate prelungi în orice zi a săptămânii, inclusiv vineri şi sâmbătă.

Demersul USR vine dup[ ce BEC a decis, în 30 octombrie, că prelungirea programului secţiilor de vot din străinătate, la fiecare tur al alegerilor prezidenţiale, se poate face doar în ziua de duminică, până cel mult la ora 23.59.

Potrivit prevederilor Legii nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la alegerile prezidenţiale, votarea în străinătate se desfăşoară pe durata a trei zile pentru fiecare tur de scrutin (22, 23 şi 24 noiembrie 2024, respectiv 6, 7 şi 8 decembrie 2024).

Șeful AEP: „Nimeni nu poate fi obligat să muncească mai mult de 12 ore pe zi”

Votul pe parcursul a trei zile consecutive nu poate fi organizat întrucât, așa cum spune șeful AEP Toni Greblă, legislația muncii limitează programul angajaților la maxim 12 ore zilnic.

„Doamna ministru știe mai bine decât mine că dacă secțiile de votare ar rămâne deschise vineri seara până la ora 24, probabil la 1 dimineața, cetățenii, membrii birourilor secțiilor de votare din străinătate ar ajunge și ei acasă. La ora 6 dimineața ar trebui să fie înapoi, deci ar dormi cam o oră. Timp de trei zile, trei nopți consecutiv, nu putem să îi expunem pe oamenii aceia la un program pe trei zile atât de lung, printre altele ne împiedică și prevederea din Codul Muncii care zice că nimeni nu poate fi obligat să muncească mai mult de 12 ore pe zi”, a spus Toni Greblă la conferința de presă susținută alături de ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu.

„(…) Nu cred că va exista vreun cetățean care să vrea să voteze și să nu poată în acest interval atât de timp să nu-și exercite dreptul de vot”, a completat el.

Întrebat dacă în cazul în care va veni totuși o decizie nefavorabilă a instanței, s-ar putea schimba programul de vot și dacă mai este timp pentru astfel de modificări, Toni Greblă a răspuns că „dacă decizia instanței este definitivă, e evident că ne vom conforma cu toții deciziei respective”.

„Dar, repet, eu cred că trebuie să avem grijă și de oamenii aceia care lucrează la secțiile de votare, pentru că apoi ei au obligația, noi avem pretenția ca aceștia, duminică noaptea, după ce au parcurs acest program foarte obositor, să fie și foarte atenți la modul cum stabilesc rezultatul votului în funcție de buletinele de vot, după care în țară, spre exemplu, dar și în străinătate mai au de parcurs niște etape că după ce s-a încheiat votul nimeni nu pleacă acasă”, a completat Greblă.

                                                                                                          Adina Bucur