Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, un proiect care consolidează activitatea Agenției Naționale a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), iar instituţia va putea recupera produse ale infracţiunilor aflate inclusiv în jurisdicţii offshore. „Acoperim un vid legislativ”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, după ședința de joi a Executivului. El a precizat că, în lipsa acestui act normativ, deciziile instanţelor care vizau recuperarea de bunuri rămâneau, de multe ori, doar cu valoare morală.
Cătălin Predoiu a anunţat că Executivul a aprobat un Proiect de lege prin care a consolidat cadrul normativ adresat ANABI.
„Această agenţie este o instituţie a statului care se ocupă de recuperarea produselor infracţiunilor. Până în prezent ea a recuperat pentru statul român peste 80 de milioane de euro, la un cost de câteva milioane de euro”, a explicat Predoiu.
Potrivit ministrului Justiției, proiectul îşi propune să extindă capacitatea Agenţiei de a recupera „produse ale infracţiunilor” aflate în terţe jurisdicţii, inclusiv jurisdicţii offshore.
De asemenea, proiectul de act normativ stabileşte atribuţii legate de faza post-confiscare a activelor, astfel încât deciziile instanţelor judecătoreşti să poată fi valorificate. „Altfel, deciziile instanţelor judecătoreşti de a confisca produse ale infracţiunilor, fără o identificare a produselor acestor infracţiuni, inclusiv în străinătate, şi fără o confirmare a lor printr-o coperare judiciară rămâne doar o decizie de recuperare cu valoare de ordin moral”, a mai afirmat Predoiu. „Acoperim un vid legislativ care zădărnicea eforturile autorităţilor”, a mai spus el.
În plus, proiectul dă posibilitatea ANABI să facă o valorificare anticipată a bunurilor, la cererea sau cu acordul proprietarului.
Actul normativ mai dispune distribuirea unor sume şi bunuri confiscate către activităţi de prevenire şi de pregătire a instituţiilor din domeniu, dar şi pentru protejarea victimelor.
„Alte măsuri sunt adresate consolidării logistice – Sistemul Naţional de evidenţă a Produselor Infracţiunii, care va fi modernizat, pentru a aduce în acelaşi loc toate bazele de date ale instituţiilor din domeniu. O altă prevedere importantă – capacitatea de administrare a activelor. Creştem capacitatea de a administra bunuri peste 300.000 de euro”, a mai afirmat Predoiu.
Predoiu afirmă că acest proiect ar trebui privit în tandem cu alt act normativ – supus dezbaterii publice: cel care asimilează evadării sustragerea de la ispăşirea pedepsei.
Raluca Dan