O britanică în vârstă de 34 de ani a relatat pentru ziarul Libertatea prin ce a trecut în urma administrării vaccinului anti-COVID, în cadrul unui test la care a participat ca voluntar.
Katie, mamă a doi copii, Aden, 13 ani, și Zoe, 11 ani, a contactat clinica medicală care se ocupă de voluntarii pentru vaccin din orașul ei încă din luna iulie. A luat decizia de a participa la studiu pentru fiica ei, care suferă de leucemie. Zoe a fost diagnosticată în noiembrie 2019. „Am știut că e rolul meu să ajut în grăbirea procesului de a avea un vaccin, pentru că niciun copil de oriunde din lume n-ar trebui să fie izolat la domiciliu și ținut departe de prieteni și de școală pentru atâta vreme”, explică Katie pentru Libertatea.
M-am gândit la toți copiii cu cancer, la cei în vârstă și la cei cu un sistem imunitar vulnerabil și am făcut acest pas pentru ei. Cred că avem o obligație morală să avem grijă de cei mai vulnerabili din societatea noastră.
Și soțul ei s-a alăturat studiului, „pentru că știe că e cea mai bună cale de a face o schimbare în lume”.
Katie explică, pe scurt, procesul prin care a trecut la clinică, înainte de prima injecție.
„Te testează de COVID, îți fac un test de sarcină, îți verifică tensiunea și îți pun un milion de întrebări despre istoria ta medicală. Clinica nu lucrează pentru AstraZeneca, așa că îți dau un pachet cu documente care-ți explică posibilele efecte secundare și o grămadă de informații despre vaccin. M-am înscris și pentru un substudiu, în care-ți iau sânge și îți fac unele teste genetice”.
Abia pe 5 noiembrie a primit prima injecție. A avut unele simptome care au făcut-o să-și ia o zi liberă de la muncă.
„În aceeași zi, la ora 8 seara, am început să am dureri în corp și frisoane. Am început să fac febră, 38,8 grade Celsius, pe la ora 10 seara. Asta a durat cam 4-6 ore. Pe la 4 dimineața, m-am trezit udă de transpirație și corpul încă mă durea. Odată ce febra mi-a scăzut, am început să mă simt mai bine. Durerile din corp au mai durat cam două zile. Am avut și greață cam o săptămână din momentul în care am primit vaccinul”, povestește Katie.
A raportat toate problemele către clinică, dar pentru că simptomele n-au persistat mai mult de două zile, n-a avut nevoie de alte îngrijiri medicale.
Orice voluntar trebuie să țină și un jurnal online, într-o aplicație dedicată, în care trebuie să completeze zilnic, în prima săptămână de la vaccin. Apoi chestionarul se completează săptămânal.