1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:06
No menu items!

Un tratament rapid pentru Covid a fost autorizat de urgență în SUA. A fost folosit și de Donald Trump

spot_img

F.D.A. a emis o autorizație de urgență pentru tratamentul cu anticorpi Regeneron acordat președintelui Trump dupa ce a fost diagnosticat cu Covid-19. Aceasta este limitată și poate fi utilizată doar pentru persoanele care au rezultat pozitiv pentru coronavirus și care prezintă un risc ridicat de a dezvolta Covid-19 sever, relatează New York Times.

Tratamentul, realizat de compania de biotehnologie Regeneron, este un cocktail de doi anticorpi puternici care s-au dovedit promițători în studiile timpurii privind menținerea infecției sub control, reducând complicațiile la pacienții care primesc medicamentul la începutul bolii. Un tratament similar, făcut de Eli Lilly, a primit aprobarea de urgență la începutul acestei luni.

Autorizația de urgență pentru medicamentul Regeneron este limitată: este destinată persoanelor cu vârsta peste 12 ani care au fost testate pozitiv pentru coronavirus și care prezintă un risc ridicat de a dezvolta Covid-19 sever. Dovezile de până acum sugerează că tratamentele cu anticorpi funcționează cel mai bine devreme în cursul bolii, înainte ca virusul să-și avanseze în corp. La fel ca tratamentul lui Eli Lilly, Regeneron nu este autorizat pentru utilizare la persoanele spitalizate sau care au nevoie de oxigen.

Autorizația de urgență ridică întrebări imediate cu privire la cine va avea acces la tratamente, deoarece în medie peste 168.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare zi cu Covid-19 în Statele Unite, iar spitalele rămân fără paturi în unele regiuni ale țării. Regeneron a spus că va avea suficient medicament pentru doar aproximativ 80.000 de persoane până la sfârșitul lunii noiembrie, suficient pentru 200.000 de pacienți până în prima săptămână a lunii ianuarie și 300.000 până la sfârșitul lunii ianuarie. După aceea, compania a spus că va putea crește producția datorită unui parteneriat cu producătorul elvețian Roche.

Regeneron a primit peste 500 de milioane de dolari de la guvernul federal pentru a dezvolta și fabrica tratamentele, un proces complex și care consumă mult timp. Deși primele 300.000 de doze vor fi furnizate gratuit, pacienții pot fi taxați pentru administrarea tratamentului; trebuie perfuzat într-o clinică sau spital.

Tratamentele cu anticorpi au primit mai puțină atenție decât vaccinurile, dar oficialii din domeniul sănătății au susținut de mult speranța că ar putea servi drept o posibilă punte până când un vaccin împotriva coronavirusului este mai larg disponibil. Două vaccinuri, unul realizat de Pfizer și altul de Moderna, s-au dovedit recent a fi mai eficiente cu peste 90% în analizele timpurii. Pfizer, care și-a finalizat procesul, a depus vineri o cerere pentru autorizarea de urgență a vaccinului, iar Moderna a spus că intenționează să aplice în curând. Cu toate acestea, vor trece săptămâni înainte ca un vaccin să fie disponibil și, chiar și atunci, accesul va fi limitat la persoanele din grupurile cu risc ridicat.

Sursa: New York Times

Editor: M. C.