4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 23:29
No menu items!

Un test simplu ar putea prezice durata de viaţă a oamenilor

spot_img

Măsurarea simţului olfactiv la persoanele vârstnice i-ar putea ajuta pe doctori să estimeze durata de viaţă

 miros

Persoanele vârstnice incapabile să identifice mirosuri simple prezintă un risc crescut de mortalitate în cinci ani, arată un studiu publicat miercuri în revista americană PLOS ONE și preluat joi de AFP.

Cercetătorii PLOS One au observat în cadrul studiului realizat pe 3.000 de adulţi că 39% dintre participanţii cu simţul mirosului slab au murit în termen de cinci ani, comparativ cu doar 10% dintre cei care au identificat corect mirosurile, potrivit BBC News.

Disfuncția olfactivă s-a dovedit un indicator de risc mai bun decât un diagnostic de insuficiență cardiacă, cancer sau boală pulmonară, arată oamenii de știință de la Universitatea din Chicago. Numai patologiile hepatice grave constituie un indicator mai puternic al probabilității de deces în cinci ani , precizează autorii studiului.

Medicii precizează că pierderea simţului mirosului nu cauzează în mod direct moartea, dar poate fi un semnal de alarmă privind starea de sănătate. Aceştia recomandă celor care au simţit schimbări de lungă durată să meargă la medic.

Cercetatorii de la Universitatea din Chicago au cerut unui eşantion reprezentativ de adulţi cu vârste cuprinse între 57 şi 85 de ani să ia parte la un test simplu. Participanţii au trebuit să recunoască diferite mirosuri precum cele de mentă, peşte, portocale, trandafiri şi piele.

Aproape 78% din cei care au făcut testul au fost considerați ca având simțul mirosului normal, 45,5% au putut identifica cele cinci mirosuri, iar 29%, patru din cinci. Circa 20% dintre participanți au fost considerați ca având hiposmie (scădere a acuității mirosului), nerecunoscând decât două sau trei mirosuri, și 3,5%, anosmie (diminuare semnificativă sau lipsă a simțului mirosului). Aceștia din urmă au putut recunoaște numai unul din cele cinci mirosuri ale testului, iar 1,1% dintre ei, niciunul.

Cinci ani mai târziu, aproximativ 39% dintre adulţii care au obţinut cele mai mici scoruri, cu 4-5 erori, au murit, în comparaţie cu 19% dintre cei cu pierderea moderată a simţului mirosului şi doar 10% dintre cei cu un simţ al mirosului sănătos.

Una din explicații este că sistemul olfactiv are celule stem apte să se regenereze, iar scăderea simțului mirosului poate semnala o diminuare a capacității generale de regenerare a organismului odată cu vârsta, ceea ce duce la creșterea cauzelor mortalității.

 C.A.