0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 6:30
No menu items!

Un suspect implicat în exploziile de la Nord Stream ar fi folosit un paşaport fals românesc

spot_img

Un suspect implicat în exploziile conductelor Nord Stream ar fi folosit un paşaport fals românesc. Anchetatorii din Germania au dezvăluit că în spatele incidentului s-ar afla mai mulţi cetăţeni ucraineni, dar şi un serviciu secret.

După exploziile de la conductele din Marea Baltică, au existat o serie de speculaţii cu privire la autorii lor, dar până acum nu s-a ajuns la niciun rezultat oficial.

„Se ridică ceaţa din jurul Andromedei” – a titrat cotidianul Sueddeusche Zeitung. Acesta este numele iahtului de pe care se crede că ar fi fost efectuate atacurile asupra gazoductelor Nord Stream. Rămân totuşi multe mistere în legătură cu sabotajul, care pare a fi desprins dintr-un thriller cu agenţi secreţi. Potrivit noilor dezvăluiri, urmele duc spre Ucraina.

Anchetatorii germani ar fi identificat un ucrainean în vârstă de 26 de ani, suspectat că a călătorit anul trecut în Germania pentru a efectua atacurile asupra gazoductelor submarine Nord Stream, care fac legătura între Rusia şi Europa. El ar fi folosit un paşaport românesc fals pe numele de Ştefan Marcu, au declarat pentru presă surse din cadrul poliţiei germane, sub rezerva anonimatului. Potrivit primelor cercetări, ucraineanul servise anterior într-o unitate de infanterie a armatei ucrainene şi locuia într-un oraş aflat la sud-est de Kiev.

Potrivit site-ului frontstory.pl, care a participat la investigaţia de presă, paşaportul românesc folosit era probabil un fals. Există într-adevăr o persoană cu acest nume în România. Conform constatărilor anchetatorilor germani, adresa şi data naşterii de pe documentul fals corespund datelor reale, dar se presupune că adevăratul Ştefan Marcu nu ar fi părăsit România în timpul operaţiunii din Marea Baltică.

Se crede că suspectul ucrainean care ar fi folosit acest paşaport românesc fals face parte dintr-un grup de şase persoane care au călătorit în septembrie 2022, prin intermediul unei firme de turism fantomă din Varşovia, Feeria Lwowa, în oraşul Rostock din nordul Germaniei. Aici au închiriat iahtul pe care l-ar fi folosit apoi pentru a pune explozibili pe conducta Nord Stream care trece pe sub Marea Baltică.

Televiziunea publică germană spune că investigaţiile sunt încă în curs de desfăşurare, iar procurorii nu exclud nici ipoteza că sabotajul ar putea fi o operaţiune „sub steag fals” pusă în scenă de Rusia, iar autorii să fi lăsat în urmă dovezi false pentru a da vina pe Ucraina, scie news.ro.

Ucraina a negat în mod repetat orice implicare, iar guvernul german a avertizat anterior în privinţa „concluziilor pripite” cu privire la explozii.

Cinci bărbaţi, o femeie şi un iaht

Echipajul care a închiriat „Andromeda” era format, cel mai probabil, din cinci bărbaţi şi o femeie. Aceştia au închiriat iahtul cu vele de 15,5 metri lungime în septembrie 2022 din Rostock şi au pornit din portul Hohe Düne. O săptămână costă între 3.200 şi 4.500 de euro, în funcţie de sezon. Nava seamănă mai degrabă cu o caravană maritimă decât cu un iaht de curse. O mulţime de spaţii de depozitare sunt sub punte, şase cabine, spaţiu pentru până la douăsprezece persoane, scrie  Tages Anzeiger, publicaţia din Elveţia care a participat la investigaţie.

Martorii oculari îşi amintesc că au văzut echipajul sosind într-o dubă albă cu numere de înmatriculare poloneze. Se ştiu puţine lucruri despre traseul exact pe care Andromeda l-a urmat de la Rostock, cu excepţia unor escale la Wiek, pe insula Rügen, şi pe insula daneză Christiansø – nu departe de locul unde au explodat în cele din urmă conductele.

La bordul vasului Andromeda, pe o masă din cabină, anchetatorii au găsit ulterior urme ale unui explozibil despre care spun că ar fi „de grad militar şi capabil de a fi folosit sub apă”. În cercurile de securitate germane, se presupune că au fost implicaţi actori de stat, ceea ce ar însemna că un serviciu secret a fost probabil implicat – cel puţin unul.

Unii dintre membrii grupului ar fi prezentat paşapoarte false bulgăreşti şi româneşti proprietarului vasului Andromeda. 

Între timp, Süddeutsche Zeitung şi partenerii săi au reuşit să identifice şi un alt ucrainean care se pare că este implicat în atac. Acest bărbat este din apropiere de Odesa. Cu toate acestea, el nu ar fi fost implicat activ în actul de sabotaj, ci mai degrabă într-un rol de sprijin.

Potrivit cercetărilor, agenţia de turism din Polonia era o companie fictivă. Aceasta a fost înfiinţată în 2016 de doi ucraineni. Astăzi, compania, care a rămas discretă până în 2020, este deţinută de o ucraineancă de 32 de ani. Din septembrie 2021, un ucrainean în vârstă de 55 de ani este, de asemenea, director şi partener în cadrul companiei. Potrivit cercetărilor, noul partener este, de asemenea, director al altor companii din Polonia şi Ucraina. În timpul pandemiei Covid, compania – cu sediu o cutie poştală – ar fi câştigat brusc 2,8 milioane de euro.

Între timp, Danemarca, Suedia şi BKA-ul german desfăşoară investigaţii şi au refuzat să comenteze prelevându-se de secretul anchetei. Vidul de informaţii oficiale a fost umplut de speculaţii care atribuie pe rând vina Statelor Unite, Rusiei, serviciilor secrete ucrainene şi unui om de afaceri anonim din Ucraina.

Toate cele trei state au negat responsabilitatea.

                                                                                                                  Adina Silav