-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:33
No menu items!

Un studiu controversat despre vaccinul COVID-19 a strâns 1.500 de voluntari. Ei vor fi infectați intenționat cu SARS-CoV-2

spot_img

Un program caritabil al cărui scop este accelerarea vaccinurilor împotriva noului coronavirusului, prin infectarea intenționată a voluntarilor sănătoși cu virusul, a atras deja aproape 1.500 de participanți, scrie revista Nature. Abordarea controversată, cunoscută sub numele de proces cu provocări umane, are deja sprijinul unor reprezentanți politici din Congresul SUA.

Proiectul numit 1 Day Sooner nu este afiliat cu grupuri sau companii care dezvoltă și finanțează vaccinuri contra coronavirusului. Însă cofondatorul Josh Morrison speră să le arate că există un sprijin larg pentru studiile cu provocări umane, deoarece au potențialul de a accelera dezvoltarea unui vaccin efectiv contra coronavirusului.

Studiile vaccinului tipic durează mult timp, deoarece implică mii de oameni care primesc fie un vaccin, fie un placebo, iar cercetătorii urmăresc cine se infectează în cursul vieții lor de zi cu zi. Un studiu provocator ar putea fi, în teorie, mult mai rapid: un grup mult mai mic de voluntari ar primi un vaccin candidat și apoi s-ar infecta intenționat cu virusul, pentru a judeca eficacitatea imunizării.

„Vrem să recrutăm cât mai multe persoane care doresc să facă acest lucru și să le calificăm în prealabil, pentru a putea participa la procesele de provocare în cazul în care au loc”, spune Morrison, care este, de asemenea, directorul executiv al unui grup de advocacy pentru donarea de organe.

Morrison spune că persoanele care s-au înscris pentru a face parte dintr-un proces de provocare tind să fie tineri, trăiesc în zonele urbane și sunt extrem de motivați să facă ceva constructiv pentru soluționarea pandemiei. „Mulți recunosc riscul, dar cred că beneficiile accelerării vaccinurilor sunt atât de extraordinare încât merită pentru ei”, spune fondatorul proiectului.

O echipă condusă de bioeticianul Nir Eyal, de la Universitatea Rutgers din New Brunswick, New Jersey, a susținut că un proces de provocare umană ar putea fi realizat în condiții de siguranță și etic, într-o lucrare din Journal of Inffectious Disease luna trecută.

Abordarea câștigă, de asemenea, un anumit sprijin politic. Săptămâna aceasta, 35 de membri ai Camerei Reprezentanților din SUA, au condus Bill Foster (democrat, Illinois) și Donna Shalala (democrată, Florida), l-au chemat pe directorul departamentului de sănătate și servicii umane, Alex Azar, să ia în considerare studiile provocate de provocările umane ale vaccinurilor coronavirusului.

Charlie Weller, șeful programului de vaccinuri la Wellcome, un fondator de cercetare biomedicală din Londra, spune că organizația a început să discute etica și logistica unui proces de provocări umane pentru coronavirus, deși nu e clardacă un astfel de studiu ar putea de fapt să accelereze dezvoltarea vaccinului. Cercetătorii trebuie mai întâi să stabilească modul de expunere a oamenilor la virus într-un mod cât mai sigur posibil, precum și să ia evalueze dacă astfel de studii pot fi realizate etic. „Cred că există potențial, dar avem atât de multe întrebări la care trebuie să răspundem pentru a înțelege dacă poate ajuta în calendarul pe care îl avem.”, a adăugat Weller.