Un singur dosar de hărțuire sexuală a ajuns în instanță în ultimii doi ani în România.
Hărțuirea sexuală este tratată de Articolul 223 din Codul penal și presupune „pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relaţii de muncă sau al unei relaţii similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situaţie umilitoare”.
Comiterea acestei infracțiuni se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.
Parchetul General a transmis, la solicitarea Digi24.ro, că între 2022 și finalul lunii iunie a anului 2024, un singur dosar ce vizează Articolul 223 din Codul penal a ajuns pe masa judecătorilor. Această statistică vizează toate unitățile de parchet din țară.
În 2022, procurorii au avut pe masă 93 de cauze privind hărțuirea sexuală. Dintre acestea, 31 au fost soluționate, toate fiind clasate.
În primele 6 luni din 2024, la nivelul parchetelor au fost 66 de cauze, din care 9 au fost soluționate, toate fiind clasate.
Motivele indicate de avocații consultați de sursa citată sunt: acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a victimei, ce trebuie depusă în termen de 3 luni de la comiterea faptelor, însă victimelor „le este greu să depună plângeri sau acționează la o distanță foarte mare în timp”, dar și lipsa probelor.
Adina Bucur