Preşedintele Curţii de Apel Târgu Mureş, Andreea Ciucă, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că valul de pensionări din justiţie a creat o situaţie de criză la nivelul instanţelor de judecată, în special în ultimele luni. La nivelul Curții, deficitul ete de 20%, iar la nivelul Parchetelor, la 30%, conform ultimului bilanț al Parchetului General.
Magistratul Andreea Ciucă a atenționat că în ultimii doi ani s-a declanșat un adevărat val de ieșiri la pensie în rândul magistraților, iar în ultimele luni, numărul aproape că s-a dublat. Potrivit preşedintei Curţii de Apel Târgu Mureş, din cele 654 de cereri de pensionare formulate la nivel naţional în intervalul iulie 2019 – ianuarie 2023, nu mai puţin de jumătate din cereri ale procurorilor şi judecătorilor au fost depuse în lunile noiembrie, decembrie 2022 şi ianuarie 2023. Una dintre cauze este cu siguranță legată de instabilitatea creată de politicieni.
„Acest val de pensionări ne-a afectat şi pe noi şi colegii care ne-au explicat că nu mai pot accepta să rămână în contextul instabilităţii şi lipsei de predictibilitate cu privire la statutul judecătorului. A se înţelege, nu este vorba de crearea unor privilegii, nu este vorba de exacerbarea sau de augumentarea drepturilor pe care le avem, ci este vorba despre declaraţiile făcute de reprezentanţii celorlalte puteri care duc sau care au dus la crearea acestei instabilităţi”, a declarat judecătorul Andreea Ciucă.
Magistratul a mai subliniat că numărul mare de pensionări va duce la termene mai îndelungate în dosare. Astfel, unele fapte vor ajunge să se prescrie din cauza termenelor lungi.
La bilanțul Ministerului Public, Gabriela Scutea sublinia că la începutul lui 2022, deficitul în Parchete era de 25%, însă la finele anului trecut ajunsese la 30%, 277 de procurori plecați la pensie reprezintând aproape dublu faţă de 2020, când au fost eliberați din funcție doar 140 de procurori.
M. Nedelcu