1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:44
No menu items!

Un scandal între hingherii ASPA și membrii unor ONG-uri a ajuns la Poliție

spot_img

Cearta a început în stradă cănd angajații ASPA au încercat să ridice câinii fără stăpân în ciuda unei interdicții judecătorești

aspa

Mai mulţi hingheri ai Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) şi membri ai unor ONG-uri de protecţie a animalelor au fost audiaţi, miercuri noapte, la Secţia 19 de Poliţie, în urma unui scandal izbucnit după ce fuseseră ridicaţi câini fără stăpân de pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei.

Oficiali din Poliţia Capitalei au declarat joi, pentru MEDIAFAX, că incidentul a avut loc în jurul orei 1, pe Şoseaua Alexandriei, unde 17 angajaţi ai ASPA au mers cu şase autospeciale pentru a prinde câini fără stăpân. Aceştia ar fi fost şicanaţi în trafic de mai mulţi membri ai unor ONG-uri de protecţie a animalelor, astfel că au sunat la numărul de urgenţă 112.

Când au ajuns poliţiştii, 17 hingheri şi 14 membri ai unor ONG-uri se certau pe stradă, toţi fiind conduşi la Secţia 19 pentru a fi audiaţi.

Scandalul ar fi pornit după ce membri ai unor ONG-uri ar fi încercat să îi oprească pe hingherii care duceau la adăposturi câinii fără stăpân ridicaţi de pe stradă, motivând că există o decizie a instanţei care suspendă actul normativ în baza căruia puteau ridica animalele.

În urma incidentului a fost înregistrată o singură plângere, depusă de o femeie, membră a unui ONG, care le-a spus poliţiştilor că a fost ameninţată de hingheri.

Două incidente similare au avut loc şi marţi seară, ambele în Sectorul 2, unul la ora 21 şi celălalt aproape de miezul nopţii, au precizat sursele citate.

Şapte membri ai unor ONG-uri au primit atunci avertismente din partea poliţiştilor Secţiei 9. În cursul zilei de miercuri, un membru al unui ONG a mers la poliţie şi a depus o plângere în cazul ASPA, pentru abuz în serviciu.

Potrivit poliţiştilor, în niciunul dintre cele trei cazuri nu s-au produs acte de violenţă fizică.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 20 iunie, suspendarea executării normelor de aplicare a Legii privind gestionarea câinilor fără stăpân, până la pronunţarea unei devizii definitive asupra unei cereri de anulare a actului normativ.

Vier Pfoten a cerut CAB suspendarea mai multor prevederi, pe care le consideră nelegale, din HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, urmând să ceară şi anularea unor prevederi din hotărâre sau a actului normativ, declara pentru MEDIAFAX avocatul care reprezintă organizaţia pentru protecţia animalelor, Alexandra Cicodeica.

Potrivit legii adoptate anul trecut, câinii fără stăpân din adăposturile publice pot fi eutanasiaţi, prin decizie a autorităţii locale, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare.

Andrei Tudor