Un salvamontist aflat în timpul liber a murit, vineri, într-o avalanşă produsă în zona Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş.
„Victima a fost adusă la Balea Cascadă şi urmează să fie predată IML-ului. Victima era în vârstă de 33 ani, angajat în SPJ Salvamont Sibiu”, a anunţat directorul Salvamont Sibiu, Dan Popescu.
Salvamontistul a fost prins într-o avalanşă de mari dimensiuni şi a decedat în urma impactului cu nişte stânci peste care a fost aruncat de avalanşă.
„Avalanşa a avut linie de fractură undeva la 250 metri şi cale de rulare 400 metri diferenţă de nivel, lungime 800 metri. Victima a suferit leziuni incompatibile cu viaţa din cauza impactului cu stâncile peste care a fost aruncat”, a spus Dan Popescu.
„Un înger in rosu a plecat în înaltele crestelor. Munții au insemnat totul pentru el, aici și-a găsit sfârșitul făcând ce-i plăcea.
Unul dintre cei mai buni freerideri din România, colegul nostru și nu în ultimul rând fratele nostru.
Pogo ne vei păzi din „Alaska”. Vei rămâne vesnic în amintirea noastra”, a scris Salvamont Sibiu pe pagina de Facebook.
O avalanşă de mari dimensiuni a avut loc şi joi, în zona turistică Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, însă atunci nu a fost nimeni rănit, turiştii fiind în acel moment în cabane, informa Salvamont Sibiu.
Meteorologii au avertizat că este risc mare, de gradul patru din cinci, de producere de avalanşe, la peste 1.800 de metri altitudine, în munţii Făgăraş, Parâng, Şureanu, Ţarcu şi Godeanu. Sub altitudinea de 1.800 de metri este risc însemnat, de gradul trei din cinci, de producere de avalanşe în munţii Făgăraş, Parâng, Şureanu, Ţarcu şi Godeanu.
La Bâlea Lac se menţine cel mai mare strat de zăpadă de la o staţie meteo din România, de 1,7 metri, potrivit meteorologilor.
Zeci de intervenții în ultimele 24 de ore
Un număr de 35 de persoane au fost salvate de pe munte în ultimele 24 de ore, 13 dintre acestea fiind transportate la spital, anunţă, sâmbătă dimineaţa, Salvamont.
”În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont s-au primit 36 de apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor. (…) În cazul acestor intervenţii au fost salvate 35 de persoane. Dintre acestea, 13 au fost predate Serviciului de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital. O persoană a fost predată elicopterului SMURD prin troliere pentru transport aerian la spital. Din păcate, a fost şi un caz preluat de către Serviciul IML”, informează sursa citată.
Cele mai multe apeluri au fost pentru salvamontiştii din Braşov – 9 -, dar şi pentru cei din Caraş Severin – Muntele Mic (6) şi Lupeni (4).
Adina Bucur Silav