2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:54
No menu items!

Un român sculptează în castane şi boabe de orez chipuri de daci

spot_img

Material prezentat de Fundația România Autentic

daci 2

Artistul târgumureşean Ioan Astăluş ciopleşte chipurile strămoşilor noştri daci şi alte figurine în castane şi în boabe de orez sau de fasole.

Dragostea lui Astăluş pentru sculptură a început încă din copilăria petrecută într-un sătuc de lângă Luduş, unde bunicul i-a transmis respectul faţă de lucrul făcut de mâna omului. La nici 6 ani, Ioan Astăluş mânuia dalta în lemn sub privirea blândă a bătrânului care i-a marcat viaţa, iar doi ani mai târziu era deja expert în sculpturi vegetale, scrie romania-redescoperita.ro.

Chiar dacă la început lutul şi lemnul au prins forme în mâinile lui şi l-au purtat peste tot în lume, artistul s-a aplecat în ultima vreme mai mult asupra miniaturilor. Boabele de cereale, de orez şi castanele au fost transformate, în mâinile artistului, în istorie.

„Sunt singurul cioplitor din România care a reuşit să sculpteze chipul lui Eminescu într-un bob de orez. Două luni şi jumătate mi-a luat să termin“, spune artistul.

Pentru a sculpta în boabe, Astăluş are nevoie de instrumente speciale. O parte din ele şi le-a confecţionat din ace de seringă, însă doar pentru a transforma banalele ace în unelte pentru sculptură a avut nevoie de o jumătate de an.

ioan astalus

Sculptorul s-a plimbat în toată lumea cu miniaturile sale din boabe de fasole, sâmburi de struguri, castane sau din boabe de orez. Singurele boabe în care nu ciopleşte artistul sunt cele de grâu. Bobul de grâu nu poate avea alt chip, pentru că în el este deja chipul lui Hristos“, spune sculptorul.

Ioan Astăluş menţionează că seminţele pe care le modelează au, majoritatea, chipuri de sfinţi, de oameni sacri, dar în ultimii ani a dat viaţă şi personajelor istorice sau chiar unor personalităţi culturale. A sculptat, de asemenea, şi chipurile dacilor de pe Columna lui Traian în boabe de fasole şi de orez.

Artistul şi-a propus pe viitor o altă provocare: sculptura în bob de mac a „Luceafărului“.

„Nu ştiu dacă sunt artist. Poate nu fac decât un exerciţiu de admiraţie pentru cei din jur“, mărturiseşte cu modestie Astăluş, care a scris, la un moment dat, „Luceafărul“ şi imnul ţării pe beţe de chibrit.

 Olimpia Diaconiuc