A fost mobilizare generală, marți seară, pe malul mării pentru salvarea unui pui de delfin, eșuat în stațiunea Mamaia.
Mamiferul s-a apropiat de mal şi risca în orice moment să moară.
Câțiva turiști aflați pe plajă i-au anunțat pe salvamari şi împreuna au încercat să împingă delfinul către larg.
Între timp s-a sunat la 112, iar în zonă a fost trimisă o ambarcatiune de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
Pentru ca delfinul nu se îndepărta spre larg, l-au preluat şi ulterior l-au eliberat în momentul în care au ajuns suficient de departe, astfel încât viaţa sa nu îi mai fie pusă în pericol.
În ultima perioadă, s-au înmulţit cazurile de delfini descoperiţi răniţi sau chiar morţi pe litoralul Mării Negre, atât în România, Bulgaria și Turcia.
Biologii ucraineni au avertizat că delfinii din Marea Neagră mor într-un ritm alarmant din cauza poluării fonice care poate fi letală pentru animalele marine și care e cauzată de navele de război și submarinele rusești, scrie RFI.
Șeful cercetătorilor de la Parcul Național „Limanele Tuzlei”, Ivan Rusev, a spus că numărul de delfini a scăzut cu cel puțin 5.000 după ce Rusia a invadat Ucraina.
Rusev spune că sonarul militar folosit de navele de război rusești este cel care dăunează simțului auditiv al delfinilor și interferează cu funcția de ecolocație a acestor animale. Delfinii se bazează pe ecolocație pentru a vâna, pentru a se deplasa și pentru a putea să evite prădătorii.
„Când rușii folosesc sonarul submarinelor sau vaselor de suprafață, el perturbă urechea internă a delfinilor și capacitatea lor de a se mișca”, a spus Rusev, adăugând că aceștia devin complet dezorientați, își pierd punctele de reper. Se lovesc de stânci și nu își mai pot localiza hrana.
Adina Silav